ZAŠTO JE VAŽNO RAZGOVARATI S DJECOM O RAZVODU I GUBITKU DRUGOG RODITELJA ?

ZAŠTO JE VAŽNO RAZGOVARATI S DJECOM O RAZVODU I GUBITKU DRUGOG RODITELJA ?

Djeca čiji se roditelji rastaju trebaju sigurnost da će ostati dio obitelji koja ih voli, no rastava može ozbiljno ugroziti tu sigurnost. Emocionalni uragan koji tutnji kroz živote djece tijekom i nakon rastave može biti strašan, no ne mora nužno biti takav. Imate velik utjecaj na način na koji će djeca prebroditi rastavu. Dajući informacije iskreno i otvoreno, uvjerit ćete ih da su sigurni.

Govoreći im – iznova i opet iznova – da su važni, da ih volite te da ih nećete prestati voljeti, vodit ćete ih kroz oluju rastave braka.  

razgovor_3

Pokazalo se da intenzitet emocionalne reakcije ovisi ponajprije o načinu rješavanja sukoba a puno manje o samom razlazu.  Djeca doživljavaju gubitak na način različit od onog na koji to doživljavaju odrasli. Ovisnija su o svojoj neposrednoj okolini, pogotovo o odraslima koji o njima brinu zbog čega je za njih gubitak vrlo često povezan s intenzivnim osjećajima nesigurnosti i bespomoćnosti.

Zbog toga su odrasle osobe jako važno djetetu, kako bi mu pružile osjećaj zaštićenosti i sigurnosti te kako bi mu, na njemu razumljiv način objasnile što se događa.

tt0139652

Udruga LET uskoro objavljuje publikaciju “Moja jednoroditeljska obitelj”, iz projeka KALEIDOSKOP.

Logo-projekt-kaleidoskop