Blog

Rješenje o ovrsi

04.03.2016. 14:24 • Zakoni

PITANJE: Bivsi suprug je za troje djece plaćao alimentaciju ovršnim putem preko
firme u kojoj je radio , medjutim dobio je otkaz i ponovo se zaposlio
u drugoj firmi. Sad me zanima , dal rijesenje o ovrsi vrijedi samo za
ovu prvu firmu u kojoj je radio? Dal ja ponovo moram preko odvjetnika
trazit da sud odobri alimentaciju? Hvala

ODGOVOR:

Ovu situaciju uređuje članak 200. stavci 2.i 3. Ovršnog zakona. Prijašnji poslodavac ovršenika dužan je bez odgode preporučenom pošiljkom s povratnicom dostaviti rješenje o ovrsi novom poslodavcu i o tome obavijestiti sud. Ako mu nije poznat novi poslodavac, prijašnji poslodavac dužan je o prestanku ugovora o radu odmah obavijestiti sud, a sud će o tome obavijestiti ovrhovoditelja i odrediti će mu rok radi pribave podataka o novom poslodavcu. Ako ovrhovoditelj ne obavijesti sud o novom poslodavcu u roku koji mu je određen, sud će obustaviti ovrhu.
Ako ovrhovoditelj ne zna tko je novi poslodavac ovršenika, obavijest o tome može zatražiti od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Člankom 18. stavkom 1. Ovršnog zakona propisana je obveza HZMO-a da u roku od 8 dana, na zahtjev osobe koja tvrdi da namjerava pokrenuti ovršni postupak (ili u ovom slučaju nastavak ovrhe) dati podatke o tome je li neka fizička osoba osiguranik u HZMO-u po kojoj osnovi i kod koga.
Poslodavac koji nije postupio po članku 200. stavcima 2. i 3. odgovara za štetu koju je ovrhovoditelj zbog toga pretrpio.

 

PODIJELI ČLANAK