IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

13 stvari koje rade mentalno jaki roditelji

Odgoj djece je težak, a odgoj djece usmjeren ka stvaranju jakih osoba spremnih za suočavanje sa stvarnim svijetom je još teži. Osim što nije jednostavan, uključuje i obavezu roditelja da prestanu s ophođenjem prema djeci kao nedovoljno snažnim, podčinjenim i nebitnim, a zahtijeva i da roditelji budu mentalno jaki.
Gledati djecu kako se muče i pustiti ih da se sami suoče sa svojim strahom nije jednostavno. Ali upravo su ova iskustva ta koja pomažu u dosezanju najvećeg potencijala. Pa, kakvi su onda to roditelji koji uspijevaju svoju djecu izvesti na pravi put, onaj smislen, uspješan i sretan? To su mentalno jaki roditelji koje karakterizira sljedećih 13 stvari…

 

1. Ne prave žrtvu od svog djeteta
Vaše dijete nije žrtva ako je dobilo povredu na nogometnoj utakmici ili nešto slično. Odbijanje, neuspjeh i nepravda su dio svačijeg života. Ne razvijajte kod djeteta osjećaj samosažaljenja i potrebu za preuveličavanjem. Umjesto toga, mentalno jaki roditelji ohrabruju svoju djecu da sve nedaće i probleme koje imaju pretvore u svoju snagu, da se sami izbore s preprekom na koju su naišli, koje god vrste da je ona.

2. Osjećaj krivice ne utiče na njihove odluke
Osjećaj krivice kod roditelja može dovesti do pogrešne strategije u odgoju. Ne treba popuštati djetetu u onim trenutcima u kojim inače ne biste, jer vam je žao zbog neke situacije u kojoj su se našli. Budite snažni i dosljedni u svojim odlukama.

3. Djeca im nisu centar univerzuma
Ma koliko zvuči pogrešno, djeca koja odrastaju u obitelji u kojoj se sve vrtjelo oko njih postanu uglavnom osobe koje su sebične i orijentirane na sebe. To svakako nije dobro za njihovu budućnost i prihvaćenost u društvu.

4. Strah nije taj koji im formira odluke
Čuvanje djece pod staklenim zvonu u kojem će biti izolirani od svega ne čini ih sigurnim, a još manje predstavlja pravilan odgoj. Mentalno jaki roditelji su vodiči kroz život, a ne zaštitnici. Oni dozvole svojoj djeci da iskuse svijet, čak i kada ih to plaši.

5. Ne dopuštaju djeci nadmoć
Djeca koja diktiraju i određuju što će se jesti, gdje će se ići i ostala bitna pitanja koja su u nadležnosti roditelja imaju preveliku moć i vremenom postanu šefovski nastrojena. Kao takva naviknu se na to da je sve najčešće po njihovom, što nikako nije dobro. Mentalno jaki roditelji podupiru to da djeca utječu na odluke i daju svoj glas/mišljenje, ali isto tako stavljaju do znanja koja je hijerarhija i tko odlučuje.

6. Ne očekuju perfekciju
Visoka očekivanja su zdrava, ali tražiti mnogo od djece često stvori kontraefekt. Mentalno jaki roditelji znaju prepoznati kada su djeca došla do određene granice gdje ne mogu dalje. Zato umjesto primoravanja i nepotrebnog guranja, fokus je na pomoći da se dostigne najbolja verzija sebe.

7. Ne dopuštaju djeci da izbjegavaju obaveze
Nikad nećete čuti od mentalno jakog roditelja da kaže kako “djeca trebaju biti djeca” i kako ih ne žele opterećivati s nekim obavezama. Upravo suprotno, oni ih uče novim vještinama i djeca postaju svjesna da će ih obaveze pratiti kroz čitav život.

8. Ne štite djecu od boli
Možda najteža stavka jest briga kada dijete nešto boli, koja ne smije biti pretjerana. Djeca trebaju vježbati toleranciju nelagodnih osjećaja i bolova. Podrška je potrebna, ali pretjerivanja i konstantna briga ne donosi ništa dobro.

9. Ne osjećaju odgovornost za dječje emocije
Proživljavajući baš svaku emociju s njima i ako pomažete baš uvijek da istu prebrode, samo ih sprečavate u razvoju socijalnih i emocionalnih kompetencija. Mentalno jaki roditelji uče svoju djecu da budu neovisna.

10. Ne sprečavaju pogreške kod svoje djece
Greške su dio života i iz njih se najviše uči, a upravo to mentalno jaki roditelji potenciraju. Ne ispravljaju greške za svojom djecom, već im dopuštaju da sami zabrljaju kako bi se suočili s posljedicama i naučili.

11. Ne miješaju disciplinu s kaznom
Kazna nije isto što i disciplina. Kazna je bukvalno stvaranje patnje i boli djetetu (u bilo kom obliku) koje je nešto učinilo pogrešno. S druge strane, disciplina je učenje djeteta kako da u budućnosti čini bolje. I kod mentalno jakih roditelja postoje posljedice grešaka, ali je ultimativni cilj da se djeca nauče disciplini kako bi donosila bolje odluke.

12. Ne koriste prečice kako biste izbjegli neugodnosti
Najprije zato što one uče vašu djecu pogrešnim, nezdravim navikama. Recimo, nemojte im raditi zadaću jer time nećete dati primjer i nećete ih ništa naučiti. Čak i ako ćete i vi dobiti kritiku u školi. Bitnija je dobra životna lekcija.

13. Uvijek imaju na umu životne vrijednosti
Vrlo je lako u današnjem svijetu izgubiti se, skrenuti s puta i zaboraviti one najbitnije životne vrijednosti. Kaotični rasporedi i pritisci sa svih strana čine da roditelji zaboravljaju bitne stvari i tako postaju loš primjer djeci. Mentalno jaki roditelji uvijek imaju na umu prioritete i znaju u što se daju potpuno, a gdje koriste samo rezerve energije i truda.

Preuzeto sa http://abecedaroditeljstva.com/

 

18.04.2024. 13:41

Bliže se ljetni praznici… Kako kvalitetno provoditi vrijeme s djecom?

Iako do kraja školske godine ima manje od 2 mjeseca, valja se na vrijeme pripremiti na vječnu temu \"Kako da dijete kvalitetno provede ljetne praznike?\" ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više