Blog

15. svibnja – Međunarodni dan obitelji

15.05.2019. 08:00 • Zakoni

Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15.05.1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece” kao odraz značaja što ga međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temeljnoj jedinici društva.

Obilježavanje ovog dana prigoda je da se istakne važnost obitelji kao temeljne ljudske zajednice. Obitelj je važna za očuvanje odgojnih, kulturnih, emocionalnih, moralnih i običajnih vrijednosti, ali i ozračja zajedništva, tolerancije, duhovne izgrađenosti do očuvanja i razvoja socijalne i ekonomske sigurnosti kako svojih članova tako i zajednice. Ove se godine, u skladu sa općom društvenom situacijom i pokušajima skretanja pažnje na važnost očuvanja okoliša, Međunarodni dan obitelji obilježava sa temom “Obitelj i odgovor na klimatske promjene”.

Postoji mnogo definicija obitelji, osim onih “tradicionalnih” obitelji , u kakvima su najčešće odrastali naši roditelji, sve je veći broj obiteljskih zajednica izmijenjene uloge i strukture. Tako i sliku obitelji koju čine majka, otac i biološka djeca u određenoj mjeri zamjenjuju slike obitelji bez djece, izvanbračne zajednice, jednoroditeljske, istospolne, udomiteljske i posvojiteljske obitelji. Takve, “drugačije” obitelji nerijetko su i danas pod velikom stigmom i podliježu negativnim kritikama okoline, a često su i u težem položaju u društvu. Važno je osvijestiti da ako je nešto različito, ne znači da je loše te da i obitelji “drugačije” strukture mogu biti zdravo i sigurno okruženje za život.

Kako bismo poboljšali položaj jednoroditeljskih obitelji, ponosno već dugi niz godina provodimo niz programa i aktivnosti za pomoć i podršku istima. U videu u nastavku je prikazan dio naših dosadašnjih aktivnosti:


S našim aktivnostima ćemo nastaviti u budućnosti jer smatramo da je obitelj temelj zdravog društva, a #Za_jedno smo jači!


PODIJELI ČLANAK