Blog

Međunarodni dan obitelji

15.05.2023. 10:32 • Novosti

Međunarodni dan obitelji obilježava se svake godine u svibnju.
Ustanovila ga je i preporučila Skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine.
UN je kao odgovor na promjenu socijalne i gospodarske strukture koja utječe na strukturu i stabilnost obitelji širom svijeta 1994. godinu proglasio Međunarodnom godinom obitelji. Iste je godine proslavljen i prvi Međunarodni dan obitelji 15. svibnja, ustanovljen 1993., također od UN-a.

Naša obitelj naš je početak i kraj, temeljni kamen, oslonac, snaga i sigurnost. Bez obitelji smo izgubljeni, nepotpuni. Roditelji, ponekad i šira obitelj, igraju ključnu ulogu u životu djeteta jer dijete uči od roditelja i bližnjih te slijedi njihov primjer.

Razvoj djeteta ovisi o roditeljima, kako fizički tako i psihički. Svaka minuta koju roditelji ulože u odgoj svojega djeteta, dobro je utrošena minuta. Djetetu se treba posvetiti, s njim treba raditi, razgovarati i biti tu za njega kada god mu je to potrebno. To nije uvijek lako, posebno u situacijama kada su roditelji prezaposleni, često i zbog toga da bi svojemu djetetu osigurali sve potrebno za normalan život i sretno djetinjstvo. Često ta prezaposlenost stvara novi problem, a to je manjak vremena koje roditelji provode s djetetom pa se dijete može osjećati usamljeno i zanemareno. Dijete treba pažnju i vrijeme roditelja jer bez toga teško može izrasti u sretnu i ispunjenu osobu koja će onda, kad odraste, svojoj djeci i bližnjima znati pokloniti ljubav i pažnju.

Kada je to moguće, veliku ulogu u odgoju djeteta imaju i bake i djedovi, kao i sva bliža rodbina. Velika obitelj uvijek je posebna vrijednost koji treba cijeniti. Time je i odgoj djeteta olakšan jer mu uvijek netko može posvetiti dio svojega vremena i naučiti ga različitim stvarima, čime dijete može dobiti više različitih znanja i pogleda na svijet.

 

PODIJELI ČLANAK