IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

#Cyberbullying_out

Dana 21.12.2022. održana je online konferencija “#Cyberbullying_out !” na koju se prijavilo više od 420 sudionika iz sustava socijalne skrbi, obrazovanja, zdravstva te državnih/lokalnih institucija kao i udruga.

Konferencija je dio programa koji je financiran od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

„Osim ove konferencije, izdali smo Priručnik o prednostima i rizicima Interneta te tri priručnika o elektroničkom vršnjačkom nasilju (za djecu, stručne radnike i vršnjačke edukatore), proveli online reprezentativno istraživanje među mladima te kontinuirano provodimo medijsku kampanju pod #cyberbullying_out.

Rezultati našeg istraživanja pokazuju da je 30% mladih iskusilo nasilje, i to najčešće od sebi bliske osobe, najčešći razlozi za nasilje su zabava i osveta, a tek 30% roditelja vrši nadzor nad svojom djecom- njihovom ponašanju na Internetu.“, izjavila je Iva Jovović, izvršna direktorica udruge LET.

Vršnjačko elektroničko nasilje podrazumijeva zlonamjerno i uporno upotrebljavanje komunikacijskih tehnologija sa svrhom da se nekome našteti. Vršnjačko elektroničko nasilje ili cyberbullying najčešće se vrši nad adolescentima od trinaest do devetnaest godina, dakle učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole te učenicima srednjih škola.

Uz naziv cyberbullying, postoji više naziva za ovakve radnje s istim sadržajem; virtualno zlostavljanje, nasilje preko interneta ili mobitela, zlostavljanje preko interneta ili mobitela i elektronički bullying.

Ova vrsta vršnjačkog nasilja događa se na internetu, preciznije putem elektroničkih medija: elektroničke pošte, SMS poruka, društvenih mreža, foruma i slično.

“Udruga LET kontinuirano od 2019. godine provodi program namijenjen sprečavanju nasilja, ali i pomoći žrtvama. Do sada smo savjetovali 20 mladih osoba, žrtava cyberbullyinga te radili sa njihovim roditeljima.”, nastavila je Jovović, iz udruge LET. „Na ovoj konferenciji educirat ćemo i nastavnike kako da prepoznaju nasilje nad svojim učenicima te kako da reagiraju.“

Katarina Radat iz Društva PODRŠKA ponudila je konkretne alate za stručnjake iz područja modernih tehnologija. „Internet ima svoje prednosti, ali i rizike kojih starije generacije stručnjaka nisu ni svjesne. Zato je bitno stalno učiti, biti u korak sa vremenom i pravilno reagirati kad se nasilje desi.“, zaključila je konferenciju Radat.

Mediji su također popratili ovu konferenciju te je Iva Jovović sudjelovala u emisijama Studio 4 na HRT-u te Dnevni ritam na Hrvatskom radiju.

Prezentacije sa konferencije:

Udruga LET-2022 za cyberbullying_out

Sto je to vrsnjacko el nasilje

Iskustvamladih2022

Radat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više