IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

#Cyberbullying_out

Dana 21.12.2022. održana je online konferencija “#Cyberbullying_out !” na koju se prijavilo više od 420 sudionika iz sustava socijalne skrbi, obrazovanja, zdravstva te državnih/lokalnih institucija kao i udruga.

Konferencija je dio programa koji je financiran od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

„Osim ove konferencije, izdali smo Priručnik o prednostima i rizicima Interneta te tri priručnika o elektroničkom vršnjačkom nasilju (za djecu, stručne radnike i vršnjačke edukatore), proveli online reprezentativno istraživanje među mladima te kontinuirano provodimo medijsku kampanju pod #cyberbullying_out.

Rezultati našeg istraživanja pokazuju da je 30% mladih iskusilo nasilje, i to najčešće od sebi bliske osobe, najčešći razlozi za nasilje su zabava i osveta, a tek 30% roditelja vrši nadzor nad svojom djecom- njihovom ponašanju na Internetu.“, izjavila je Iva Jovović, izvršna direktorica udruge LET.

Vršnjačko elektroničko nasilje podrazumijeva zlonamjerno i uporno upotrebljavanje komunikacijskih tehnologija sa svrhom da se nekome našteti. Vršnjačko elektroničko nasilje ili cyberbullying najčešće se vrši nad adolescentima od trinaest do devetnaest godina, dakle učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole te učenicima srednjih škola.

Uz naziv cyberbullying, postoji više naziva za ovakve radnje s istim sadržajem; virtualno zlostavljanje, nasilje preko interneta ili mobitela, zlostavljanje preko interneta ili mobitela i elektronički bullying.

Ova vrsta vršnjačkog nasilja događa se na internetu, preciznije putem elektroničkih medija: elektroničke pošte, SMS poruka, društvenih mreža, foruma i slično.

“Udruga LET kontinuirano od 2019. godine provodi program namijenjen sprečavanju nasilja, ali i pomoći žrtvama. Do sada smo savjetovali 20 mladih osoba, žrtava cyberbullyinga te radili sa njihovim roditeljima.”, nastavila je Jovović, iz udruge LET. „Na ovoj konferenciji educirat ćemo i nastavnike kako da prepoznaju nasilje nad svojim učenicima te kako da reagiraju.“

Katarina Radat iz Društva PODRŠKA ponudila je konkretne alate za stručnjake iz područja modernih tehnologija. „Internet ima svoje prednosti, ali i rizike kojih starije generacije stručnjaka nisu ni svjesne. Zato je bitno stalno učiti, biti u korak sa vremenom i pravilno reagirati kad se nasilje desi.“, zaključila je konferenciju Radat.

Mediji su također popratili ovu konferenciju te je Iva Jovović sudjelovala u emisijama Studio 4 na HRT-u te Dnevni ritam na Hrvatskom radiju.

Prezentacije sa konferencije:

Udruga LET-2022 za cyberbullying_out

Sto je to vrsnjacko el nasilje

Iskustvamladih2022

Radat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.04.2024. 13:41

Bliže se ljetni praznici… Kako kvalitetno provoditi vrijeme s djecom?

Iako do kraja školske godine ima manje od 2 mjeseca, valja se na vrijeme pripremiti na vječnu temu \"Kako da dijete kvalitetno provede ljetne praznike?\" ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više