IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Dan očeva, 19. ožujak

Iako je majčin dan puno rašireniji i poznatiji dan, svake godine obilježava se i Dan očeva. Taj dan svaka zemlja slavi u nekom drugom terminu, a u Hrvatskoj je to 19. ožujka.

Taj dan odabran je jer je ujedno i spomendan na svetog Josipa, inače zaštitnika hrvatskog naroda.

otac i kćeri, dan očeva

Udruga LET objavila je publikaciju “Samohrani otac”.

Dan očeva u Hrvatskoj se obilježava 19. ožujka. Budući da se diljem svijeta ovaj dan obilježavao kao religijski, mnogi su baš 19. ožujka, spomendan svetog Josipa, inače zaštitnika Hrvata, odabrali kao dan u kojem će slaviti očeve.

Kako je objašnjeno na enciklopediji Britannica, dan je to kojim se odaje počast očevima.

Prvi put Dan očeva obilježen 1910. godine

Dan je to koji datira još iz prošlog stoljeća. Naime, otac Sonorae Smart Dood iz Washingtona bio je ratni veteran, a odgojio je nju i njezinih petero braće nakon što im je majka umrla. Ona je preminula pri porođaju šestog djeteta. Ideja za obilježavanje Dana očeva Smart Dood pala je na pamet kada je slušala propovijed za Majčin dan, koji je inače također bio religijski praznik.

Njezina je ideja odjeknula, podržali su ju lokalni vjerski vođe, pa je tako prvi Očev dan obilježen 19. lipnja 1910.

Ipak, postoji i teorija u kojem se prvi Očev dan zapravo održao 1908. godine u SAD-u gdje je u rudarskoj katastrofi poginulo više od 300 očeva.

Bilo kako bilo, od 1972. u SAD-u se Dan očeva slavi svake treće nedjelje u lipnju, a taj se dan često smatra i međunarodnim danom očeva. U Hrvatskoj, kao i u Italiji i Lihtejštajnu, slavi se 19. ožujka. Njemačka ga, pak, slavi točno 40 dana nakon Uskrsa.

Iako je primarno to bio vjerski praznik, ni njega nije zaobišla komercijalizacija. Stoga se diljem svijeta za Dan očeva kupuju čestitke i razni pokloni, kao za Valentinovo, ali i Majčin dan. Prema pisanju kanala History, ekonomisti procjenjuju da Amerikanci svake godine troše više od milijardu dolara na darove očevima na ovaj dan. Postoji i običaj u kojem oni koji nose crvenu ružu označuju da im je otac živ, a nošenje bijele ruže označava da je on preminuo. Britannica je naglasila da se taj dan počast odaje i onima koji su preuzeli brigu o djeci, poput skrbnika, ujaka ili stričeva.

 

16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:54

Roditeljsko sagorijevanje

  Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman ...
pročitaj više