Blog

Depresija kod djece – kako ju prepoznati?

22.03.2022. 10:12 • Uncategorized

Karakteristični simptomi depresije kod djece mijenjaju se s dobi djeteta. Specifične za dječju dob najčešće su somatske smetnje, razdražljivost i socijalno povlačenje.

Depresivno ponašanje kod odraslih zamjenjuje se kod djece razdražljivošću. Istraživanja iznose da je učestalost depresije kod predškolske djece 0,9%, školske djece 1,9%, adolescenata 4,7%. Istraživanja na neurološkoj populaciji djece pokazuju da je kod 40% djece s glavoboljom riječ o depresiji.

Kao najčešći oblici manifestiranja navode se poremećaji spavanja, poremećaji hranjenja i osamljivanje kod djece školske dobi. Depresivna djeca izgledaju žalosno, govore monotonim glasom, usporenih su pokreta, usamljena. Najčešće sebe opisuju negativnim terminima. Često je depresija kod djece prikrivena somatskim smetnjama kao što su bol u trbuhu, glavobolja. Kako odrastaju, takva djeca opisuju se kao apatična, anksiozna, s lošom koncentracijom. Vrlo često kod depresivne djece nalazimo različite fobije, promjene težine, pretjeranu pospanost. U adolescenciji klinička slika postaje sličnija onoj u odrasloj dobi. 

Genetička istraživanja kod depresivne djece pokazuj da postoji povećan rizik od depresije kod djece ako kod roditelja ili rođaka postoji depresija. Ako je model odnosa roditelj-dijete  loš, može se kao rezultat javiti depresija.

Najčešća stanja koja mogu djelovati kao depresija (lažna depresivna slika) jesu infekcijska mononukleoza, encefalitis, upala pluća, TBC, hepatitis, AIDS, epilepsija, disfunkcija štitnjače itd.

U određenim razvojnim fazama djeteta neka psihološka stanja mogu djelovati kao depresije. U predškolskoj dobi najčešće se spominju zlostavljanje i separacijska anksioznost. Kod školske djece najčešće su to različiti anksiozni poremećaji, a kod adolescenata alkohol, droga, počeci shizofrenije. Važnu ulogu igra i intelektualni razvoj djeteta te se često djetetovo ponašanje može pogrešno procijeniti kao depresija, a riječ je  često o nerazumijevanju određenih situacija i reagiranja sukladno intelektualnim sposobnostima.

 

 

Izvor:

Hrabar, D. (2021). Prava djece. Zagreb: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

PODIJELI ČLANAK