IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Dijete i razvod braka roditelja

Što bi dijete reklo majci i ocu u okolnostima razvoda?

  • Potrebni ste mi oboje, da budete i dalje u mom životu. Čak i kada niste blizu, molim vas – pišite mi, nazovite me, postavite mi gomilu pitanja o tome s kim provodim vrijeme, što volim i što ne volim raditi. Kada se isključite iz mog života, osjećam kako vam nisam važan i kako me zapravo ne volite.
  • Molim vas prestanite sa sukobima i poradite na tome da možete biti zajedno. Pokušajte se složiti oko pitanja koja se tiču mene i mojih potreba. Kada se sukobljavate oko mene, mislim kako sam ja učinio nešto loše i osjećam se krivim.
  • Želim vas voljeti oboje i uživati u vremenu koje provodim sa svakim od vas. Molim vas da me podržite i osigurate vrijeme koje ću provoditi sa svakim od vas. Ako ste ljubomorni ili uzrujani, osjećam kao da se ja trebam opredijeliti za jednog od vas i voljeti jednog roditelja više od drugog.
  • Molim vas da izravno komunicirate jedno s drugim, tako da ne moram prenositi vaše međusobne poruke. Želim da razgovarate jedno s drugim, tako da se poruke prenose na pravi način i da se ne osjećam neprijatno.
  • Kada govorite onom drugom roditelju, molim da kažete lijepe stvari ili ne recite ništa. Kada spominjete propuste i ružne stvari o drugom roditelju, osjećam kako i mene omalovažavate i očekujete da budem na vašoj strani.
  • Molim da zapamtite kako želim da ste oboje dio mog života. Računam na svoju mamu i svoga tatu da me odgajaju, da me uče što je važno i da mi pomažu kada imam probleme.

 

Ulomak iz knjige Roditelj graditelj odnosa, Igor Longo

29.02.2024. 12:31

PREDAVANJE O CYBERBULLYINGU

Dana 28.02.2024. u Osnovnoj školi Iver održali smo predavanje za roditelje učenika od 5-8 razreda osnovne škole o cyberbullyingu. Roditelji su imali priliku čuti što ...
pročitaj više
20.02.2024. 14:12

SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE 20.02.

Ujedinjeni narodi su 2007. godine su donijeli odluku da će 20. veljače obilježavati kao Svjetski dan socijalne pravde budući se socijalni razvoj mora temeljiti na ...
pročitaj više
15.01.2024. 12:57

“Ja-poruke” vs Ti-poruke”

Gordonov model govori o tzv. “ja-porukama” i “ti-porukama”. To je koncept koji objašnjava razliku između “ti-poruka” - optužujućeg načina komunikacije putem koje se drugoj osobi ...
pročitaj više