IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Djeca čiji su roditelji u zatvoru

Tijekom mjeseca lipnja u svim europskim zemljama u tijeku je kampanja usmjerena na zaštitu prava djece čiji su roditelji zatvorenici, pod nazivom Not My Crime – Still My Sentence! ili u prijevodu: Zločin nije moj, ali kazna ipak jest! Zatvorski sustav i njegovi zatvori i kaznionice u Hrvatskoj proteklih se godina redovito pridružuju toj kampanji i obilježavaju je nizom aktivnosti za djecu i roditelje u zatvoru.

Određeni broj djece suočava se sa situacijom u kojoj su im mama ili tata uhićeni i osuđeni na kaznu zatvora. Za neku od njih to može biti iznimno stresno, zbunjujuće pa i traumatizirajuće. Uhićenje roditelja ili njegov odlazak u zatvor jest štetno djetetovo iskustvo i zato svi koji se bave djecom trebaju znati da se od njih očekuje da pruže podršku i pomoć i toj skupini djece. Nekad su to posve malena djeca koja ne razumiju što se događa, a nekad veća djeca koja razumiju, ali su preplavljena pitanjima na koja često nemaju odgovora – o tome što će biti s njima i s roditeljem koji odlazi u zatvor, tko će se brinuti o obitelji, kako će reagirati okolina i kako će se ona sama nositi s time.

U Hrvatskoj približno jednu trećinu svih zatvorenika čine roditelji maloljetne djece. Prema podacima iz zatvorskog sustava, na dan 31. prosinca 2017., od ukupno 2211 osoba koje su bile u zatvoru i odgojnom zavodu, njih 743 bili su roditelji ukupno 1325 maloljetne djece. Tijekom cijele godine sveukupno je oko 12.500 djece bilo odvojeno od roditelja koji izdržavaju kaznu zatvora. U zemljama Europske unije riječ je o približno 800.000 djece, a procjenjuje se da u zemljama Vijeća Europe taj broj premašuje dva milijuna djece. To znači, primjerice, da se prosječni učitelj u svome radnom vijeku susretne s 25 djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom. To je jedan cijeli razred kojem treba izravno, učinkovito, s puno empatije, zaštite privatnosti i dostojanstva pružiti podršku u toj ranjivoj situaciji. Posebno je važna podrška sustava socijalne skrbi za obitelj koja se suočava s izmijenjenim okolnostima i teškoćama: od financijskih teškoća i neizvjesne budućnosti do udaljenosti od roditelja koji je u zatvoru. Institucije koje djeluju tijekom cijelog pravosudnog postupanja kad je osoba u sukobu sa zakonom – policija, državno odvjetništvo, sud, probacijska služba, službenici u zatvoru – trebaju voditi računa o tome kako se njihovo djelovanje odražava na djecu tih osoba, što nipošto ne znači da roditeljstvo oslobađa počinitelje kažnjivih djela od odgovornosti i krivnje.

Odnos roditelja i djeteta ne prestaje odlaskom roditelja u zatvor, ali se mijenjaju okolnosti u kojima se taj odnos ostvaruje. U takvim je okolnostima za dobro roditeljstvo potrebna podrška, koju valja pružiti i roditelju u zatvoru, i roditelju ili djetetovu skrbniku izvan zatvora. Valja računati i s time da neki zatvorenici nisu bili dobri roditelji prije odlaska u zatvor, a u tom je slučaju podrška djetetu osobito važna. Djeca čiji su roditelji u sukobu sa zakonom međusobno su vrlo različita – po dobi, obiteljskoj povijesti, odnosu s roditeljima, po tome kakvu im podršku pruža njihova neposredna okolina – pa stoga različito i reagiraju, na različite načine izražavaju svoje emocije i imaju različite potrebe. (O tome govori kratki animirani film “800.000 glasova” koji donosi različite doživljaje i razmišljanja djece čiji su roditelji u zatvoru. Film s hrvatskim prijevodom možete pogledati ovdje.)

Djeci čiji su roditelji u zatvoru pripadaju ista prava kao i svoj ostaloj djeci, ali postoje prepreke održavanju redovitih obiteljskih odnosa i poteškoće koje ta djeca i njihovi roditelji mogu trpjeti zbog nedostatka kvalitetnog obiteljskog kontakta, stigme te financijskih, praktičnih i psiholoških posljedica boravka u zatvoru.

Neka djeca zatvorenika izložena su poruzi, predrasudama i komentarima o tome da roditelj zatvorenik ne može biti dobar roditelj i da je i njegovo dijete predodređeno da i samo postane kriminalac. Kako bi dijete uspješno nadvladavalo svoje uobičajene razvojne krize, ali i kako bi se uspješno suočilo sa svojom posebnom stresnom situacijom, treba mu pomoć izvan obitelji: od učitelja, zdravstvenih službi i službi socijalne skrbi, pravobranitelja i organizacija civilnog društva. Ove organizacije mogu organizirati prijevoz, pomoći u opremanju prostora za kontakte zatvorenika-roditelja s djecom, organizirati aktivnosti u zatvoru, osposobljavati i pružati podršku svima koji se skrbe i o toj djeci.

Udruga LET je prepoznala važnost održavanja obiteljskih odnosa i odnosa roditelj-dijete, bez obzira na izdržavanje kazne zatvora te u sklopu projekta Novi početak pružamo savjetovanje o roditeljskim vještinama te organiziramo radionice o unapređenju istih.

Projekt „Novi početak“ su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja“. 

Vrijednost projekta: 1.197.216,87 kuna.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge LET.

 

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više