IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Djeca čiji su roditelji u zatvoru

Tijekom mjeseca lipnja u svim europskim zemljama u tijeku je kampanja usmjerena na zaštitu prava djece čiji su roditelji zatvorenici, pod nazivom Not My Crime – Still My Sentence! ili u prijevodu: Zločin nije moj, ali kazna ipak jest! Zatvorski sustav i njegovi zatvori i kaznionice u Hrvatskoj proteklih se godina redovito pridružuju toj kampanji i obilježavaju je nizom aktivnosti za djecu i roditelje u zatvoru.

Određeni broj djece suočava se sa situacijom u kojoj su im mama ili tata uhićeni i osuđeni na kaznu zatvora. Za neku od njih to može biti iznimno stresno, zbunjujuće pa i traumatizirajuće. Uhićenje roditelja ili njegov odlazak u zatvor jest štetno djetetovo iskustvo i zato svi koji se bave djecom trebaju znati da se od njih očekuje da pruže podršku i pomoć i toj skupini djece. Nekad su to posve malena djeca koja ne razumiju što se događa, a nekad veća djeca koja razumiju, ali su preplavljena pitanjima na koja često nemaju odgovora – o tome što će biti s njima i s roditeljem koji odlazi u zatvor, tko će se brinuti o obitelji, kako će reagirati okolina i kako će se ona sama nositi s time.

U Hrvatskoj približno jednu trećinu svih zatvorenika čine roditelji maloljetne djece. Prema podacima iz zatvorskog sustava, na dan 31. prosinca 2017., od ukupno 2211 osoba koje su bile u zatvoru i odgojnom zavodu, njih 743 bili su roditelji ukupno 1325 maloljetne djece. Tijekom cijele godine sveukupno je oko 12.500 djece bilo odvojeno od roditelja koji izdržavaju kaznu zatvora. U zemljama Europske unije riječ je o približno 800.000 djece, a procjenjuje se da u zemljama Vijeća Europe taj broj premašuje dva milijuna djece. To znači, primjerice, da se prosječni učitelj u svome radnom vijeku susretne s 25 djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom. To je jedan cijeli razred kojem treba izravno, učinkovito, s puno empatije, zaštite privatnosti i dostojanstva pružiti podršku u toj ranjivoj situaciji. Posebno je važna podrška sustava socijalne skrbi za obitelj koja se suočava s izmijenjenim okolnostima i teškoćama: od financijskih teškoća i neizvjesne budućnosti do udaljenosti od roditelja koji je u zatvoru. Institucije koje djeluju tijekom cijelog pravosudnog postupanja kad je osoba u sukobu sa zakonom – policija, državno odvjetništvo, sud, probacijska služba, službenici u zatvoru – trebaju voditi računa o tome kako se njihovo djelovanje odražava na djecu tih osoba, što nipošto ne znači da roditeljstvo oslobađa počinitelje kažnjivih djela od odgovornosti i krivnje.

Odnos roditelja i djeteta ne prestaje odlaskom roditelja u zatvor, ali se mijenjaju okolnosti u kojima se taj odnos ostvaruje. U takvim je okolnostima za dobro roditeljstvo potrebna podrška, koju valja pružiti i roditelju u zatvoru, i roditelju ili djetetovu skrbniku izvan zatvora. Valja računati i s time da neki zatvorenici nisu bili dobri roditelji prije odlaska u zatvor, a u tom je slučaju podrška djetetu osobito važna. Djeca čiji su roditelji u sukobu sa zakonom međusobno su vrlo različita – po dobi, obiteljskoj povijesti, odnosu s roditeljima, po tome kakvu im podršku pruža njihova neposredna okolina – pa stoga različito i reagiraju, na različite načine izražavaju svoje emocije i imaju različite potrebe. (O tome govori kratki animirani film “800.000 glasova” koji donosi različite doživljaje i razmišljanja djece čiji su roditelji u zatvoru. Film s hrvatskim prijevodom možete pogledati ovdje.)

Djeci čiji su roditelji u zatvoru pripadaju ista prava kao i svoj ostaloj djeci, ali postoje prepreke održavanju redovitih obiteljskih odnosa i poteškoće koje ta djeca i njihovi roditelji mogu trpjeti zbog nedostatka kvalitetnog obiteljskog kontakta, stigme te financijskih, praktičnih i psiholoških posljedica boravka u zatvoru.

Neka djeca zatvorenika izložena su poruzi, predrasudama i komentarima o tome da roditelj zatvorenik ne može biti dobar roditelj i da je i njegovo dijete predodređeno da i samo postane kriminalac. Kako bi dijete uspješno nadvladavalo svoje uobičajene razvojne krize, ali i kako bi se uspješno suočilo sa svojom posebnom stresnom situacijom, treba mu pomoć izvan obitelji: od učitelja, zdravstvenih službi i službi socijalne skrbi, pravobranitelja i organizacija civilnog društva. Ove organizacije mogu organizirati prijevoz, pomoći u opremanju prostora za kontakte zatvorenika-roditelja s djecom, organizirati aktivnosti u zatvoru, osposobljavati i pružati podršku svima koji se skrbe i o toj djeci.

Udruga LET je prepoznala važnost održavanja obiteljskih odnosa i odnosa roditelj-dijete, bez obzira na izdržavanje kazne zatvora te u sklopu projekta Novi početak pružamo savjetovanje o roditeljskim vještinama te organiziramo radionice o unapređenju istih.

Projekt „Novi početak“ su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja“. 

Vrijednost projekta: 1.197.216,87 kuna.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge LET.

 

29.02.2024. 12:31

PREDAVANJE O CYBERBULLYINGU

Dana 28.02.2024. u Osnovnoj školi Iver održali smo predavanje za roditelje učenika od 5-8 razreda osnovne škole o cyberbullyingu. Roditelji su imali priliku čuti što ...
pročitaj više
20.02.2024. 14:12

SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE 20.02.

Ujedinjeni narodi su 2007. godine su donijeli odluku da će 20. veljače obilježavati kao Svjetski dan socijalne pravde budući se socijalni razvoj mora temeljiti na ...
pročitaj više
15.01.2024. 12:57

“Ja-poruke” vs Ti-poruke”

Gordonov model govori o tzv. “ja-porukama” i “ti-porukama”. To je koncept koji objašnjava razliku između “ti-poruka” - optužujućeg načina komunikacije putem koje se drugoj osobi ...
pročitaj više