IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Djeca na moru- preporuke

Roditeljima s djecom, posebno s onom malom, organizirati ljetovanje malo je zahtjevniji zadatak nego parovima ili onima koji na more odlaze sami.

Prioriteti se nakon dolaska podmlatka u obitelj mijenjaju, pa umjesto planiranja cjelodnevnog kupanja i zabave pokušavamo omogućiti djetetu da na ljetovanju uživa i ima sve što mu je potrebno kako bi lijepo provelo vrijeme s roditeljima i pamtilo ta druženja cijeli život.

U kojoj dobi dijete može krenuti na svoje prvo dulje putovanje i koliko to putovanje najdulje može trajati?

Svakako bi trebalo pričekati da dijete navrši mjesec dana. Treba imati na umu da putovanje zrakoplovom uključuje dulji boravak u prostorima sa zatvorenim sustavom klimatizacije, što nije preporučljivo s obzirom na to da se u zraku mogu nalaziti uzročnici bolesti koji odraslima i zdravim osobama neće naškoditi. Kada je riječ o putovanju autom, nema posebnih ograničenja, naravno uz stanke kada dijete postane nemirno.

Kada je najbolje krenuti na putovanje s obzirom na to da ljeti sunce rano izlazi? Je li bolja opcija noćno putovanje kada je temperatura niža, a veća je mogućnost da će dijete tijekom putovanja spavati?

Nema nekih pisanih pravila, ovisi o tome koliko će dugo putovanje trajati. Svakako je ugodnije putovati u vrijeme kada su vrućine manje, no noćna vožnja može povećati rizik od prometnih nesreća. Treba razmišljati o tome da se tijekom putovanja danju može dogoditi zastoj na autocesti te da će auto biti izložen suncu satima. Stoga ne treba krenuti na put u vrijeme vrhunaca prometnih gužvi vikendom.

Kojim kremama i koliko često treba mazati dijete da bismo ga zaštitili od sunca? Je li možda bolje koristiti se nekim prirodnima sredstvima? Je li istina da skuplji proizvodi bolje štite? Kako postupati s crvenilom od sunca ako dijete ipak izgori?

U pravilu se ne preporučuje korištenje zaštitnih krema prvih šest mjeseci života. Nakon toga trebaju se upotrebljavati zaštitne kreme koje sadrže mineralne zaštitne faktore (cink oksid, titan dioksid). Tek nakon godine dana mogu se rabiti kreme s kombinacijom mineralnih i kemijskih zaštitnih faktora. Kao i kod sve ostale kozmetike za djecu, ona ne bi trebala sadržavati bojila, mirise i konzervanse. Nažalost, takvi su pripravci zbog zahtjevne tehnologije proizvodnje nešto skuplji. Najvažnije je ne izlagati dijete izravnom suncu u razdoblju između 11 i 17 sati. Ako pak dođe do crvenila na koži zbog sunčanih zraka, može se upotrebljavati neki od biljnih pripravaka u obliku spreja ili gela (npr. Floceta, Kamagel) koji će umiriti upalu i posljedični svrbež i pečenje.

Kako dijete zaštititi od uboda komaraca i insekata? Što učiniti nakon uboda? 

Prostorije u kojima dijete boravi treba štititi mrežama protiv komaraca (vrata, prozori, krevetić), postoje električne lampe koje svjetlošću privlače insekte i uništavaju ih strujom, mogu se upotrebljavati ultrazvučne zujalice koje tjeraju komarce, a također postoje i sredstva koja svojim mirisom odbijaju insekte. Za djecu postoje dobno primjerena, neškodljiva sredstva, a neka od njih su na biljnoj bazi. Kod sasvim male djece (dojenčadi) ne preporučuje se nanošenje ovih preparata na kožu, mogu se nanijeti na odjeću ili posteljinu. Mjesto uboda treba hladiti, mogu se upotrebljavati spomenuti biljni preparati u obliku gela ili spreja. Kod jačeg otoka i crvenila na rukama i nogama može se staviti alkoholni oblog (vata natopljena dvostruko razrijeđenim alkoholom).

Što obavezno treba ponijeti na plažu?

Pitku vodu, sredstva za zaštitu protiv sunca, odjeću za presvlačenje (odnosno za zaštitu od sunca) te pomagala za plivanje (za mlađu djecu).

Je li bolje učenje plivanja i ronjenja prepustiti profesionalcima ili možemo i sami učiti dijete? U kojoj dobi se preporučuje da dijete pomalo samo uči plivati?

Ako postoji stručna osoba za poduku u plivanju, svakako je treba angažirati. S plivanjem se može započeti već od navršenih 6 mjeseci života, a uz pomoć stručnjaka i prije.

Kolika treba biti temperatura mora u kojem se dijete smije kupati?

Nema posebnih pravila. Načelno, ako dijete iskazuje veselje, znači da mu nije hladno. Katkada dijete uživa i kada je odraslima more prehladno.

Smiju li djeca biti u “debelom” hladu na plaži preko dana ili se treba držati preporuke da od 10 do 18 sati uopće ne izlaze iz kuće?

Mogu boraviti na otvorenim prostorima koji su zaklonjeni od sunčevih zraka.

Ako podloga nije pregruba ili pregrijana od sunca, djeca trebaju biti bosa.

Je li bolje koristiti se pelenama za bazene ili odjenuti djetetu obične kupaće gaćice za more. Je li bolje da dijete hoda boso na plaži ili da ima obuću na nogama?

Na bazenima se treba pridržavati pravila plivališta, u pravilu mala djeca trebaju imati pelene. U moru mogu plivati bez pelena i gaćica. Ako podloga nije pregruba ili pregrijana od sunca, djeca trebaju biti bosa.

Trebaju li majke ispirati dojke od morske vode prije podoja?

Bilo bi dobro, time se smanjuje unos soli prigodom podoja.

Na što treba posebno paziti kod novorođenčadi i dojenčadi na odmoru, a razlikuje se od postupanja sa starijom djecom?

Djeca najmlađih dobnih skupina vrlo su osjetljiva na gubitak tekućine tijekom velikih vrućina. Stoga treba osigurati dostatan unos tekućine i izbjegavati prekomjerno odijevanje. Kako u navedenoj dobi koža može reagirati osipom na prekomjerno znojenje, preporučuje se višekratno kupanje u slatkoj vodi.

Klimatizacijski uređaji mogu se koristiti u stanu kao i u automobilu. Najvažnije je dezinficirati klima-uređaj za to namijenjenim sredstvima (najbolje je pozvati specijalizirani servis da to učini).

 

16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:54

Roditeljsko sagorijevanje

  Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman ...
pročitaj više