IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Djeca razvedenih roditelja – dva sretna doma

Mnogi bračni razvodi završe podijeljenim skrbništvom nad djecom. Od jednog, djeca dobivaju dva doma u kojima provode vrijeme. Stručnjaci kažu da je potrebno puno vremena, ali da se djeca doista mogu naviknuti da odrastaju u dva sretna doma.

Pomoći djeci da se naviknu na dva sretna doma samo je jedan od koraka u procesu razvoda, ali možda najvažniji. Odgajanje djece uvijek je kombinacija sreće i briga, ali pomoći svakom djetetu da se osjeća sigurno, sretno i voljeno je važan cilj kojem moraju težiti i mama i tata. Stoga rastavljeni roditelji mogu napraviti puno u tom smjeru, bez obzira što kao bračni partneri više ne mogu zajedno.

Neka se osjećaju poželjnima: osobne stvari

Djeca moraju znati da su željena i voljena u oba doma. Moraju imati osjećaj pripadanja i ne bi trebala pakirati kovčeg kada odlaze od jednog roditelja k drugome.

Mnogi roditelji nakon razvoda vode djecu u šoping novih stvari. Možda nije uvijek najjeftinije, ali uveliko pomaže, pa makar se radilo o svega nekoliko stvari. Dozvolite svakom djetetu da izabere novu kozmetiku i odjeću:

 • četkicu za zube i pastu
 • šampon
 • čarape, pidžamu, donje rublje
 • igračku ili dvije
 • DVD ili CD
 • sunčane naočale, budilicu, ukosnice, jastučiće i druge sitnice
 • krevet i posteljinu

Ukoliko je bivši supružnik dovoljno razuman, dozvolit će da se neke stare stvari iz zajedničkog doma podijele, jer mnoga djeca žele u novom domu vidjeti neku već poznatu stvar. Ako su djeca malena, podjelu stvari ne radite pred njima.

Naravno, nije zabranjeno da djeca imaju jednu ili dvije stvari koje nose sa sobom iz jednog doma u drugi, a to se obično odnosi na omiljenu igračku, dekicu, jaknu ili igricu.

Svako dijete treba mjesta za svoje stvari

Svako dijete u svakom od dva doma treba imati prostor gdje će čuvati svoje stvari i imati privatnost. U savršenom svijetu, svako dijete bi imalo vlastitu sobu, ali u savršenom svijetu ne bi bilo ni razvoda. Stoga možemo puno učiniti već i time da djeci osiguramo prostor za igračke, odjeću i osobne stvari.

Djeca će se osjećati voljenima i željenima kad će znati da ste za njih oslobodili mjesta koja su sigurna i trajno njihova i na kojima drže sve što trebaju. Tako djeci pomažemo da izgrade osjećaj trajnosti drugog

doma. Privatni kutak djeteta ne dirajte kada je dijete s drugim roditeljem te na taj način gradite daljnje povjerenje.

Bez obzira gdje se to mjesto nalazilo ono mora biti:

 • sigurno i zaštićeno od braće ili polubraće
 • nedirnuto od drugih članova obitelji

 Prostor za spavanje

Djeca trebaju vlastito mjesto za spavanje i nije poželjno da spavaju s roditeljem u krevetu. Najbolje bi bilo da djeca imaju vlastiti krevet, a ako nemate novaca, pripremite im vlastiti ležaj koji će:

 • uvijek biti samo njihov i na istom mjestu
 • spremati se u isti ormar

Roditelji i prevladavanje teškoća

Mnogo je lakše djeci čiji roditelji su ostali u prijateljskim odnosima te mogu zajedno djeci olakšati boravak u dva doma.

Isto tako, važno je da ne zaboravite na male stvari koje čine razliku – šalica čaja prije spavanja, kupanje sa gumenim kamionom, omiljena priča i tome slično, a na koje su djeca bila naviknuta u vrijeme kada su imala jedan dom.

 

16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:54

Roditeljsko sagorijevanje

  Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman ...
pročitaj više