IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Doplatak za djecu

Doplatak za djecu je novčano primanje koje koristi roditelj ili druga osoba određena Zakonom o doplatku na djecu radi potpore uzdržavanja i odgoja djece.

Proračunska osnovica za 2018. godinu iznosi 3.326,00kn (kao i u prethodnoj godini).
Dohodovni cenzus (50% od proračunske osnovice) iznosi 1.663,00kn. U obzir se uzimaju svi prihodi pa i alimentacija iz protekle godine i dijeli na ukupan broj članova.

Cenzusne grupe:

– prva grupa – ako prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 16,33% proračunske osnovice (543,14kn)
– druga grupa – ako prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva prelazi 16,33% (543,14kn), a ne prelazi 33,66% (1.119,53kn) proračunske osnovice i
– treća grupa- ako prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva prelazi 33,66% (1.119,53 kn), a ne prelazi 50% (1.663,00kn) proračunske osnovice.
Pravo na doplatak za djecu ostvaruje se preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Postupak se pokreće podnošenjem zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu osobno ili poštom nadležnoj područnoj službi odnosno područnom uredu Zavoda prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva.

Uz zahtjev se podnosi DOKUMENTACIJA potrebna za utvrđivanje prava, ovisno o tome je li podnositelj zahtjeva već korisnik doplatka za djecu ili zahtjev podnosi prvi put.

• Uz zahtjev za prvo priznavanje prava na doplatak za djecu (NOVI KORISNICI) dostavlja se:

Za podnositelja zahtjeva:

-preslika osobne iskaznice, preslika potvrde iz matica ili elektronički zapis iz e-Matica iz sustava e-Građani (potvrda o rođenju, vjenčanju, razvodu)

-potvrda banke o broju tekućeg računa na koji će se isplaćivati doplatak za djecu

Za djecu za koju se traži doplatak za djecu:

– dokaz o rođenju (izvadak iz matice rođenih, rodni list, potvrda o rođenju, potvrde iz matica ili elektronički zapis iz e-Matica iz sustava e-Građani)

Za članove kućanstva:

– preslika osobne iskaznice za punoljetnog člana, preslika potvrde iz matica ili elektronički zapis iz e-Matica (e-Građani)

– dokaz o rođenju za maloljetnu djecu za koju se ne traži pravo na doplatak za djecu

Pravo na doplatak za djecu od 1. ožujka tekuće godine podnosi se u svakoj godini u razdoblju od siječnja do 1. ožujka tekuće godine. Prema zahtjevima podnesenim nakon 1. ožujka, o pravu se rješava od dana podnošenja zahtjeva.

• Utvrđivanje ukupnog dohotka kućanstva.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dokaze o ukupnom dohotku pribavlja od Porezne uprave službenim putem.

Podnositelj zahtjeva obvezan je za sebe i druge članove kućanstva dostaviti:

– potvrdu o plaći, mirovini ili drugom oporezivom dohotku ostvarenima u inozemstvu

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više