IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Emocionalni manipulatori

Koliko ste puta čuli izjavu „opet mi ispiru mozak“ na poslu, kod kuće…

Osobe koje u svakodnevnom životu izvrsno manipuliraju, imaju za krajnji cilj stvoriti kod sugovornika osjećaj nesigurnosti vezano uz percepciju realiteta.

 

 

 

Emocionalno manipuliranje, na žalost, je u porastu u radnom okružju i obiteljskim odnosima.

Vrlo često se događa da djeca emocionalno manipuliraju sa svojim roditeljima neovisno o požrtvovnosti i brzi.

Emocionalno manipuliranje je opasno i štetno.

Ono može narušiti samopouzdanje i samopoštovanje pojedinca, a izjava poput: “Nitko te ne bi ovakvu trpio ili nigdje nećeš imati ovako dobre radne uvjete”, česte su izjave emocionalnih manipulatora.

Jeste li emocionalno inteligentni? Provjerite

Dovesti osobu do podređenog položaja uz osjećaje krivnje i srama krajnji je cilj emocionalnih manipulatora.

Tehnike emocionalnog manipuliranja

 

1. PORICANJE – LAGANJE

Često se događa da u razgovoru osoba poriče neku od svojih izjava, osoba namjerno manipulira rečenim. Izjava kao: “Ja se toga ne sjećam, ti si nešto pobrkala”, može izazvati zbunjenost ili pomisao da vas druga strana smatra budalom. Na žalost radi se o pojedincima koji su nasilni i u podlozi narcisi.

2. LJUBAZNOST – LASKANJE

Osobe koje su sklone emocionalnom manipuliranju jako je teško procijeniti na samome početku. Vrlo su ljubazne, šarmantne i zavodljive. Upozoravajući signali koje vam šalje intuicija često će biti zanemareni.

3. PORICANJE ČINJENICA

 

U situaciji kada ste potpuno u pravu, manipulator će vas uvjeravati da griješite kako bi u nedogled preispitivali realnost i u konačnici postali sumnjičavi prema sebi.

 

4. NAPADAJU GDJE STE NAJSLABIJI

Manipulatori, bilo da su žene ili muškarci, uvijek će vas napadati tamo gdje ste najslabiji. Oni dobro znaju koje su vaše bolne točke.

 

5. MANIPULIRAJU KORAK PO KORAK

Manipulatori svoj odnos izgrađuju postupno, vrlo su oprezni u kritikama i lažima, njihov je krajnji cilj realizirati svoju namjeru.

6. ONO ŠTO GOVORE, TO NE RADE

Ono što govore je ono što druga strana želi čuti, ali ono što rade su njihove stvarne namjere.

7. OPTUŽUJU ZA ONO ŠTO SAMI RADE

Vrlo često će vas optužiti za ono što sami rade. Na primjer, ako osoba izbiva često iz kuće prebacivat će vam da previše vremena gubite na nepotrebne aktivnostivan doma.

8. SKLONI SU PREDBACIVANJU

Kako bi vam nabili osjećaj krivnje skloni su vam usput dobaciti kako većina suradnika ili poznanika misli da niste u pravu ili da imate ozbiljnih problema sami sa sobom.

 

9. ŽELE VAS IZOLIRATI

Često su skloni izjavi kako svi ljudi koji vas okružuju imaju lažne namjere prema vama, imaju potrebu sve kontakte koje imate s drugima svesti na najmanju mjerukako bi nesmetano manipulirali svim sferama vašeg života.

Zapamtite, krivnja i sram ne pripadaju vama, to je alat kojim se svakodnevno služe manipulatori kako bi realizirali svoje namjere. Važno je prepoznati emocionalne manipulatore u okružju gdje radite i boravite.

Nažalost, nije lako promijeniti radno ili obiteljsko okružje. Možete potražiti stručnu pomoć, neke od tehnika samopomoći koje ćete dobiti od psihoterapeuta mogu vam koristiti da razvijete kapacitete i snage.

 

Preuzeto sa: http://ordinacija.vecernji.hr/kolumna/emocionalni-manipulatori-ljudi-koji-vas-prave-ludima-pored-zdravih-ociju/

 

16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:54

Roditeljsko sagorijevanje

  Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman ...
pročitaj više