IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Kako izbjeći blagdansku depresiju

U blagdansko vrijeme često nam dolaze nepozvani gosti – stres i depresija. A nije ni čudo što se gotovo uvijek nekako uvuku u nas. Blagdani se često pretvaraju u vrtoglavi niz obaveza koje treba ispuniti, od kuhanja jela i kolača, kupnje poklona i čišćenja do stvaranja ugodne atmosfere i truda da budemo što zabavniji. Naravno, uz koronavirus koji se širi na sve strane, stres može biti samo još veći jer, uz sve ostalo, brinete i za zdravlje svojih najbližih. Možda se osjećate tjeskobno i tužno i zbog toga što vaši blagdanski planovi neće biti onakvi kakve ste zamišljali i na kakve ste navikli.

Ipak, uz neke praktične savjete, možete smanjiti razinu stresa i naposljetku uživati u blagdanima mnogo više nego što ste mislili da je moguće.

Kad je stres već u punom zamahu, teško je zaustaviti se i krenuti iznova. Lakše je prevenirati takvu situaciju i otpočetka nastojati provesti blagdane bez stresa i depresije.

1. Priznajte kako se osjećate

Ako vam je netko blizak nedavno umro ili ne možete biti sa svojim najmilijima zbog pandemije, shvatite da je posve normalno da osjećate tugu ili da žalujete. Posve je u redu da uzmete vremena koliko vam je potrebno, da se isplačete i pokažete svoje osjećaje. Ne možete i ne morate sebe prisiljavati da budete sretni samo zato što su blagdani.

2. Potražite podršku

Osjećate li se usamljeno ili izolirano, podražite pomoć i podršku. Mnogi od vaših prijatelja i znanaca su prisutni na društvenim platformama pa tako možete stupiti s njima u kontakt, a možete se online pridružiti i raznim grupnim terapijama ili događanjima, što će vam pomoći da se ne osjećate tako usamljeni. Od pomoći može biti i da porazgovarate s prijateljem ili nekim od obitelji o onome što vas tišti. To možete učiniti i e-mailom, telefonom ili putem video chata. Još jedan dobar način da podignete raspoloženje (i uvijek učinkovit) jest volontiranje i pomaganje drugima.

3. Budite realni

Blagdani ne moraju biti savršeni ili identični kao prošle godine. Obitelji se mijenjaju i rastu te se i običaji i rituali mogu promijeniti. Zadržite nekoliko starih običaja i budite otvoreni prema novima. Ako vam najbliža rodbina ne može doći u posjet, družite se s njima virtualno. Iako će blagdani izgledati drugačije ove godine, to ne znači da se ne možete dobro zabaviti.

4. Prihvatite različitosti

Pokušajte prihvatiti prijatelje i članove obitelji onakvima kakvi jesu, čak i ako nisu onakvi kakvi biste vi voljeli da budu. Svoja nezadovoljstva ostavite po strani za neka druga vremena. I imajte razumijevanja za druge i za njihova stanja i raspoloženja. Velika je vjerojatnost da i oni imaju problema sa stresom i depresijom, baš kao i vi.

5. Držite se svog budžeta

Prije nego što krenete u kupnju poklona i hrane, odredite koliko novaca možete potrošiti i toga se strogo držite. Nemojte obiljem i poklonima pokušavati kupiti sreću i dobro raspoloženje. Pokušajte, za promjenu, darovati poklone koje ste sami izradili.

6. Planirajte unaprijed

Odredite točno koji dan ćete ići u kupnju, koji dan ćete peći kolače ili raditi nešto drugo. Isplanirajte prvo jelovnik, a tek potom krenite u kupovinu. Tako ćete izbjeći trčanje u trgovinu u posljednji trenutak jer vam nedostaje neki sastojak.  I pobrinite se da vam netko pomogne u kuhanju i čišćenju.

10. Potražite profesionalnu pomoć

Unatoč najboljem trudu, moguće je da ste i dalje tjeskobni  i tužni, da ne možete spavati, razdražljivi ste i očajni te ne možete obaviti čak ni one najjednostavnije, rutinske poslove. Ako takvo stanje potraje više od tjedan dana, porazgovarajte sa svojim liječnikom i potražite pomoć psihologa.

 

izvor: zivim.gloria.hr 

.

18.04.2024. 13:41

Bliže se ljetni praznici… Kako kvalitetno provoditi vrijeme s djecom?

Iako do kraja školske godine ima manje od 2 mjeseca, valja se na vrijeme pripremiti na vječnu temu \"Kako da dijete kvalitetno provede ljetne praznike?\" ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više