IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Kako potaknuti djecu da otvoreno razgovaraju o svojim mislima i osjećajima?

Kako potaknuti djecu da otvoreno razgovaraju o svojim osjećajima i mislima?

Prije početka razgovora s djetetom čučnite ili sjednite kako bi vam oči bile u istoj ravnini s djetetom – nemojte razgovarati s njime “s visoka”. Ako ste s njim na istoj ravnini, dajete mu do znanja da ga uvažavate i da ste mu ravnopravni sugovornik te mu stvarate osjećaj sigurnosti.

 

  • Maknite mobitel i ugasite televizor kako bi dijete imalo osjećaj da ima vašu punu koncentraciju, da vas nitko neće prekidati te da ćete mu se posvetiti u tom vremenu.

 

  • Postavljajte otvorena pitanja i dajte do znanja djetetu da ozbiljno shvaćate ono što vam govori.

 

  • Vodite brigu o svom izrazu lica, klimajte glavom i gledajte dijete dok govori.

 

  • Omogućite siguran prostor za izražavanje različitih emocija, dopustite djetetu da osjeća ljutnju i frustraciju. Ako je dijete jako ljutito ili bijesno, nemojte zaustavljati njegovu emociju. Dopustite mu da ju izrazi, ali na prihvatljiv način, da nikoga ne ozlijedi. To znači da mu nećete dozvoliti da npr. udari nekoga, ali da mu možete  dozvoliti da baca jastuke ili viče.

 

  • Nemojte pretpostavljati da sve znate o svojoj djeci. Ako nešto niste razumjeli, bolje pitajte i provjerite. Djetetu ćete tako dati do znanja da ga pažljivo slušate i razmišljate o tome što govori.

 

  • Kako biste potaknuli daljnji razgovor, postavljajte pitanja poput: Reci mi više o tome? ili Što si ti napravio/napravila nakon toga?

 

  • Kako biste saznali više o djetetovu društvenom životu, možete pitati: Tko je tvoj/tvoja najbolji/najbolja prijatelj/ica? ; Jesi li ikada doživio /doživjela kakvo nasilje ili zadirkivanje?

 

  • Kako biste saznali više o nošenju sa školskim gradivom, možete pitati Jesi li zadovoljan/zadovoljna s ocjenama? ; Trebaš li pomoć sa školskim gradivom?

 

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više