Blog

Kako u centru za socijalnu skrb nastupati i razgovarati?

18.06.2018. 10:29 • Zakoni

U razgovoru koji se odvija u centru za socijalnu skrb u postupku obveznog savjetovanja sudjelujete vi i partner te djelatnici centra. Komunikacija se, dakle, paralelno odvija na više razina. Vaš je cilj, među ostalim, ostaviti dobar dojam i postići dobre rezultate. Kako?

Iskrenost, dobronamjernost, interes za sve informacije koje mogu pomoći u donošenju odluka, smirenost u stavu, konkretnost i konciznost u nastupu svakako su dobrodošli. Afektiranja i međusobna optuživanja neće vam pomoći, dapače, samo će vam odmoći. Neka vam fokus bude na djetetu. Sve što vam se kaže i sve što namjeravate reći preispitajte u sebi kroz pronalaženje odgovora na pitanje: jeli ovo u najboljem interesu mog djeteta?…

Najbolji interes djeteta u procesu razvoda podrazumijeva:

  1. Pozitivan stav roditelja prema kontinuitetu roditeljskog odnosa djeteta i drugog roditelja.
  2. Aktivno poticanje djeteta s drugim roditeljem i udjela drugog roditelja u životu djeteta.
  3. Zaštitu djeteta od opterećivanja osobnim partnerskim svađama.
  4. Dostupnost i podršku oba roditelja
  5. Slobodu odnosa i iznošenja mišljenja i jednom i drugom roditelju
  6. Suradnju roditelja vezano za važne i zajedničke odluke o djetetu.
  7. Neopterećenost djeteta narušenim roditeljskim odnosom.

 

Kako se nositi s osjećajem nelagode i ljutnje zbog činjenice da ste dovedeni u situaciju da iznosite „prljavo rublje“ pred strancima?

 Trebate imati na umu da niste ni prvi ni zadnji koji su se našli u procesu razvoda. Djelatnike CZSS-a ne zanima Vaše „prljavo rublje“, njih zanima na koji način planirate riješiti probleme i kako ćete pri tom zaštititi djecu. Oni su tu da vam u tome pomognu. Njihov primarni interes i cilj jest zaštita vaše djece od mogućih negativnih posljedica razvoda. Kad ovo osvijestite, nelagoda i ljutnja će, ako ne posve iščeznuti, onda se uvelike umanjiti…

Najgore što možete učiniti s „lošim“ emocijama jest potiskivati ih.  Ako vam se plače – plačite, ako vam se priča . izjadajte se. Ljutnju- izbacite iz sebe! Vičite, trčite, udarajte jastuk…sa strahovima se suočite. Ipak, ne dopustite da vas „loše“ emocije obuzmu. Proživite ih, sagledajte i otpustite. I pritom pokušajte shvatiti njihovo uporište i svrhu, odnosno poruku.

 

 

Vodič kroz razvod braka, psihološko – pravni priručnik

Ivana Mijić Vulinović

Karmen Kmetović Prkačin

PODIJELI ČLANAK