IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Koje stvari djeci samohranih roditelja znače više od materijalnih stvari?

Samohrani roditelj ste i znate koliko je bitno pravilno rasporediti i raspolagati novcem. Da li vas prati osjećaj krivice jer ne možete svojoj djeci priuštiti najnoviji tablet, mobitel, konzole za playstation… Kada se osjećate obeshrabreni zbog pritisaka okoline i svoje djece, prisjetite se što sve pružate djeci umjesto posjedovanja „trendi“ gadgeta.


Činjenice koje znače vašoj djeci više od novaca:
1. Ljubav. Vaše dijete treba vašu bezuvjetnu ljubav više nego bilo koju stvar koju možete kupiti. Svakodnevnim pružanjem ljubavi svojoj djeci pokazujete da su prihvaćena, cjenjena ne zbog toga jer su nešto dobro napravila nego samim teme što su vaša. To je dar koji će utjecati na njihovo samopoštovanje kroz cijeli život.
2. Vrijeme. Djeca ljubav opisuju vremenom. Često je dovoljno samo biti blizu njih, pitati ih što se događalo tijekom dana u školi, vrtiću, s kime su se igrali, a sve, kako bi se osjećali vrijedno. Naročito kada ostavite sve kućanske poslove postrani kako biste vrijeme proveli sa djecom u igri, čitajući slikovnice ili gledajući zajedno crtiće, filmove. Time im pokazujete koliko su vam bitniji od poslova koji će vas tako i onako pričekati da ih obavite.
3. Struktura. Djeca trebaju pravila i granice u odgoju kako bi se lakše prilagodila na život- koji ih neće maziti, život gdje će biti suočeni sa riječi NE češće nego majčinskom ljubavi, rokovima i realnom stvarnošću. Dakle, nemojte se ustručavati postavljati granice i pravila u svom domu. Radite sa djecom na uspostavljanju dnevnih rutina i pravila kako bi djeca naučila životne vještine za uspješno nošenje sa zadacima.
4. Zlatne riječi. Želite da djeca stvarno uspiju u životu? Naučite ih prihvatljive obrasce ponašanja, izgovarajući zlatne riječi: hvala, molim, izvoli, oprosti, kako se predstaviti, gledati sugovornika u oči te kako biti ljubazan prema drugima. U svijetu, gdje sve češće čujemo samo ja, ja, ja… korištenje i pokazivanje prihvatljivih modela ponašanja istaknut će vaše dijete u gomili ostalih.
5. Odgovornost. Možda se osjećate krivo jer ne možete uvijek trčati u školu kad vam dijete zaboravi neku potvrdu ili opremu za tjelesni ili što ga ne možete voziti na sve aktivnosti nego mora samo…Privikavajući dijete, da ne možemo rješavati njihove zadatke i obaveze kad nas nešto traže, kada nešto zaborave.. zapravo ih učimo odgovornosti, a to je još jedna vještina koja je nažalost sve rjeđa u današnjem svijetu, a koja će pomoći vašem djetetu, da se lakše snađe u životu.
6. Dosljednost. Pokazujući dosljednost u odgoju kao što su rutina odlaska u krevet, pisanja domaćih zadaća,.. djeca će znati što očekujete od njih, a također će znati da ćete biti zadovolji učinjenim, a ona će biti ponosna jer su zadovoljila vaša očekivanja… Takva konstanta im omogućuje održavanje uspješnih životnih navika.
7. Vjerodostojnost. Volite svoje dijete zbog toga tko ono jest i dopustite mu da bude upravo onakvo kakvo jest – svoj, autentičan. To mu daje snagu, povjerenje, da bude potpuno svoj, a to je nešto što treba poticati, slaviti.
8. Ohrabrenje. Vaša svakodnevna poruka: Ti to možeš! Njima je duševna hrana za suočavanje sa svakodnevnim izazovima. Možda vam to neće reći, ili nećete primijetiti ali znači im više nego što mislite. Vaše poruke ohrabrenja ih vode kroz život.
9. Poštenje. Vaše nastojanje da budete pošteni prema svom djetetu bilo da pričate o bivšem partneru ili svojim izazovima- omogućuje mu da se osjeća prihvaćenim i priznatim. Nije uvijek jednostavno, jer time pokazujete svoju osjetljivost, ranjivost. Vaš napor da budete pošteni i otvoreni prema njima koliko možete, ali s druge strane i oprezni, kako ne biste otkrili previše ili neke neprikladne informacije, pomaže im apsorbirati informacije koje ste vi učili tokom života.

10 Things That Matter More Than Money
Preuzeto sa www.coparenting.co.za

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više