IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Konferencija o jednoroditeljskim obiteljima

Konferencija „Izazovi samohranog roditeljstva u Rijeci“

Udruga Centar za kulturu dijaloga organizirala je u petak 23. rujna 2022. godine konferenciju pod nazivom „Izazovi samohranog roditeljstva u Rijeci“. Kroz predavanja i predstavljanja primjera iz prakse, na konferenciji se govorilo o izazovima s kojima se susreću jednoroditeljske i samohrane obitelji na lokalnoj, nacionalnoj razini i Europskoj razini, na koji način se jednoroditeljske obitelji nose s teškoćama te pružaju li nadležne institucije adekvatnu pomoć.

Predstavnica Udruge Centar za kulturu dijaloga, Ana Karakaš istaknula je kako se jednoroditeljske obitelji susreću s nizom problema koji se razlikuju od problema obitelji s dva roditelja.
„Najčešće su to problemi financijske nestabilnosti ako jedan od roditelja nije aktivnost uključen u odgoj, smanjeni prihodi koji dovode do toga da jedan roditelj često radi dva posla, a posljedično tome javlja se i problem neadekvatnog mogućnosti čuvanja/ javljaju se poteškoće u osiguravanju adekvatne skrbi za djecu te usklađivanju radne i obiteljske uloge roditelja“ objasnila je Karakaš i nadodala kako je u sklopu programa „Moje mjesto pod suncem“ kojeg provodi Udruga Centar za kulturu dijaloga trenutno sudjeluje 42 obitelji, od kojih je njih 23 jednoroditeljske.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Karla Mušković napomenula je kako je broj jednoroditeljskih obitelji u porastu i da im je bitno pružiti pomoć u svakodnevnom životu. „Kroz socijalni program Grada Rijeke jednoroditeljske obitelji prepoznali smo kao zasebnu kategoriju te temeljem toga te obitelji mogu ostvariti pravo na različite oblike pomoći iz našeg socijalnog programa. Prava iz socijalnog programa ostvaruju se shodno cenzusu prihoda, a za jednoroditeljske obitelji taj je cenzus prihoda 20% veći nego redovni cenzus.“, istaknula je Mušković.

O problemima s kojima se susreću jednoroditeljske obitelji na konferenciji je govorila i predsjednica Udruga LET iz Zagreba Iva Jovović koja je predstavila i njihov program „Za_jedno“ namijenjen upravo jednoroditeljskim obiteljima te rezultate provedenog istraživanja. „Ono što možemo detektirati kao lošiji aspekti kvalitete života samohranih roditelja jest niži ekonomski status, nedostatna uključenost drugog roditelja te izrazito slaba podrška obitelji drugog roditelja. Nadalje, osobito im je teško podmirivanje privatnih i poslovnih obveza te su stoga često puta doživjeli situacije kada ta neusklađenost dolazi do izražaja na štetu posla. Niska je i formalna podrška koju dobivaju od institucija i organizacija civilnog društva, a tek je neznatan broj roditelja koji doista i koriste socijalne usluge i pravnu pomoć.“

Svoje osobno iskustvo života u jednoroditeljskoj obitelji podijelila je i Martina Puš jedna od korisnica programa „Moje mjesto pod suncem“.

Na konferenciji su sudjelovale i predstavnice francuskih organizacija: Nina Ould Ami predsjednica francuske Udruge za jednoroditeljske obitelji i Josette Elombo, dopredsjednica francuske Sindikalne Udruge za jednoroditeljske obitelji koje su podijelile svoja iskustva i primjere dobre prakse iz Francuske, a sve kako bi se donijeli zaključci koji će poslužiti kao dobar temelj za planiranje i kreiranje buduće socijalne politike usmjerene jednoroditeljskim obiteljima.

 

18.04.2024. 13:41

Bliže se ljetni praznici… Kako kvalitetno provoditi vrijeme s djecom?

Iako do kraja školske godine ima manje od 2 mjeseca, valja se na vrijeme pripremiti na vječnu temu \"Kako da dijete kvalitetno provede ljetne praznike?\" ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više