Blog

Koronavirus i cijepljenje djece

16.06.2021. 09:46 • Uncategorized

HALMED je 28.05.2021. objavio da je cjepivo protiv bolesti COVID-19 proizvođača BioNTech i Pfizer odobreno za primjenu u djece u dobi između 12 i 15 godina. Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo je proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer u djece u dobi između 12 i 15 godina. Cjepivo Comirnaty od ranije je odobreno za prevenciju bolesti COVID-19 u odraslih osoba i adolescenata u dobi od 16 i više godina.

Sukladno Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, sada je u tijeku završetak prve faze cijepljenja i prelazak iz druge faze cijepljenja (osobne starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima) u treću fazu cijepljenja (zdrave osobe mlađe od 65 godina s prednosti određenih izloženih kolektiva). Kontinuirano se provodi cijepljenje u 2. fazi te osobe čije cijepljenje pripada drugoj fazi trebaju imati prednost u odnosu na treću fazu cijepljenja.

Druga faza podrazumijeva prioritetno cijepljenje osoba s kroničnim bolestima koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. Odobravanje cjepiva proizvođača Pfizer za primjenu u djece u dobi od 12 godina nameće obavezu prednosti u cijepljenju za djecu u dobi od 12 godina koja boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

Prednost u cijepljenju treba pružiti djeci u dobi od 12 godina koja pripadaju u prioritetne skupine s obzirom na zdravstveno stanje (kronični srčani, plućni, bubrežni, metabolički bolesnici, imunokompromitirani zbog terapije ili osnovne bolesti, stanja nakon splenektomije, Down sindrom itd…).

Djeca i mladi u dobi od 12 i više godina odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv COVID-19 cjepivom proizvođača Pfizer trebaju se javit nadležnom školskom liječniku u zavodu za javno zdravstvo.

Mogu se koristi i svi drugi kanali i mogućnosti prijave za cijepljenje (izabrani liječnik obiteljske medice/izabrani pedijatar, internetske stranica cijepise.zdravlje.hr, 0800 0011).

izvor: hzjz.hr
PODIJELI ČLANAK