IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u cilju podizanja svijesti o ovom važnom problemu. Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, započinje svjetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.

Osnovni cilj je podići razinu svijesti, pružiti informacije i podići razinu svijesti o nasilju nad ženama te poslati jasnu poruku da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Sve bi žene i djevojke trebale živjeti bez straha od nasilja u Europskoj uniji ili bilo gdje u svijetu.

I danas, u 21. stoljeću, pitanje ravnopravnosti žena i muškaraca je još uvijek aktualno.

Patrijarhalna obitelj ima potrebu za jasnim odvajanjem uloga, prava i dužnosti, modela ponašanja i vrlina muškaraca i žena. Mnogi će reći da su se žene u Hrvatskoj uspjele izboriti za svoja prava i da su ravnopravne s muškarcima. No, je li to doista tako?

Problemi s kojima se žene u Hrvatskoj suočavaju

Iako se tijekom godina stanje što se ravnopravnosti žena tiče bitno popravilo, i danas postoje poteškoće s kojima se žene svakodnevno suočavaju. Primjerice, u Hrvatskoj žene puno teže dobivaju posao na neodređeno vrijeme, teže dolaze do upravljačkih pozicija, puno teže balansiraju privatni i poslovni život, izložene su različitim vrstama uznemiravanja na radnom mjestu.

Žene i djevojke u i izvan EU-a i dalje proživljavaju nasilje. Žene i djevojke iz cijelog svijeta izložene su fizičkom nasilju u vlastitom domu, seksualnom i gospodarskom iskorištavanju, zlostavljanju na ulici ili radnom mjestu, zlostavljanju putem interneta ili tijekom sportskih aktivnosti, silovanju, sakaćenju ili prisiljavanju na brak. Svaka je treća žena u EU-u doživjela neki oblik rodno uvjetovanog nasilja. Ne možemo negirati velike posljedice koje to nasilje ima za obitelji, zajednice, društva te gospodarstvo.

Trebalo bi više učiniti u EU-u po tom pitanju, kako bi se iskorijenio svaki oblik nasilja nad ženama. Skoro 25% žena iz EU-a doživjela je od svoje 15. godine fizičko i/ili seksualno nasilje od svoga partnera. Više od 25 % Europljana opravdava spolni odnos bez pristanka. Više od 20 % Europljana smatra da žene često izmišljaju ili preuveličavaju priče o zlostavljanju ili silovanju. Žrtve nasilja često ne podnose prijavu za kazneno djelo. Prolaznici ponekad nisu spremni priskočiti upomoć. Zajedno se moramo boriti protiv toga kao i protiv stereotipova zbog kojih se ne vjeruje pričama žena te pokazati da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i neće se tolerirati ni u kom slučaju.

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više