IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca.

Cilj obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost na problem ovisnosti te potaknuti  na provedbu aktivnosti koje će za cilj imati smanjenje potražnje i dostupnosti ilegalnih sredstava ovisnosti, unaprijeđenje zaštite zdravlja i sigurnost stanovništva te smanjenje zdravstvenih, socijalnih i društvenih rizika i šteta povezanih sa ovisnostima i ponašajnim ovisnostima.

 

 

Što pokazuju istraživanja u mladih u Hrvatskoj

  • Svaki treći srednjoškolac svakodnevno puši
  • Do kraja srednje škole vjerojatno će svaki treći (a u nekim sredinama i svaki drugi) učenik probati marihuanu
  • Mladi koji su napustili školu rizičniji su za uzimanje sredstava ovisnosti
  • Prosječna dob prvog kontakta sa psihoaktivnim drogama je 15-17 godina
  • Među liječenim ovisnicima je od prvog uzimanja do intravenskog uzimanja u prosjeku prošlo 2-2,5 godine
  • Droge su dostupne u kafiću, u disku, na ulici, u školi, u parku…
  • Droga se prvi put proba zbog znatiželje, zbog želje da se “dobro osjeća”, da se ne razlikuje od grupe, da se zaborave problemi…
  • Uzimanje jednog sredstva potiče i uzimanje nečeg drugog – među redovitim pušačima je nekoliko puta više konzumenata marihuane no među mladima koji ne puše ili puše samo povremeno
  • Mladi koji konzumiraju droge (uključujući alkohol) imaju i rizičnija seksualna ponašanja (ranije stupaju u seksualne odnose, imaju pod utjecajem droge češće slučajne i neplanirane seksualne odnose, manje koriste kondome, imaju nižu percepciju rizika, ne treba zanemariti da ponekad imaju seksualne odnose u zamjenu za drogu)

Narkomanija kod mladih (bolesti zavisnosti)

Cijena ovisnosti koju plaćaju konzumenti i društvo visoka je, kao i povezani troškovi za javno zdravstvo, javnu sigurnost i produktivnost rada.

Prema rezultatima istraživanja, u RH svaki četvrti građanin je barem jednom u životu uzimao neku ilegalnu drogu. Trendovi zlouporabe droga u Hrvatskoj govore u prilog tome da je u posljednjih nekoliko godina došlo do povećane prevalencije uporabe droga osobito kanabisa i stimulansa među mladima, uz prisutan trend poliuporabe droga.

Zabrinjavajuću javno zdravstvenu ugrozu predstavlja i visoka dostupnost i sve veća raznolikost droga te pojava novih psihoaktivnih tvari.

Ukupan broj osoba liječenih zbog problema ovisnosti o drogama, kao i onih koji su se prvi put javili na liječenje, prema podacima HZJZ u 2022. godini je porastao (6.078 osoba) u odnosu na 2020. i 2021. godinu.

Oko 83% svih liječenih u sustavu su opijatski ovisnici, a kod neopijatskih ovisnika prevladava ovisnost o kanabisu. Eksperimentiranje počinje u dobi oko 16 godina, a prosječna dob osoba koje dolaze na liječenje je 29 godina.

Uzimajući u obzir nove trendove, u veljači ove godine donesena je nova Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. kojom su definirani prioriteti i odgovori na modalitete i trendove pojavnosti droga, ostalih ovisnosti i ponašajnih ovisnosti sukladno aktualnim međunarodnih i nacionalnim potrebama.

Stoga je neophodno intenzivirati provedbu raznih oblika preventivnih intervencija i to posebice onih koje se provode u suradnji s odgojno -obrazovnim sustavom.

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti provodi se putem šire društvene akcije na nacionalnoj i lokalnoj razini, a s ciljem informiranja javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti te pružanja pomoći obitelji, osobito odgojnoj funkciji roditelja u prevenciji ovisničkog stila življenja.

Tijekom Mjeseca, i putem javnih medija predstavljat će se projekti i aktivnosti koje se provode s ciljem zaštite zdravlja djece, mladeži i obitelji i promoviranja zdravih stilova života.

 

U Europi se najviše drogiraju hrvatski petnaestogodišnjaci: Do svih je  opijata lako doći

11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više
29.03.2024. 09:26

SRETAN I SA OBILJEM BLAGOSLOVA USKRS!

Uskrs je prilika da se probudimo, ljubimo ljude oko sebe i svijet u kojem živimo. Uskrs je zaista jedno novo buđenje, najjača pobjeda dobra nad ...
pročitaj više