IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Naplata alimentacije iz inozemstva?

Kako naplatiti dug za uzdržavanje ako dužnik radi u inozemstvu?

Valja napomenuti da se u sličnoj situaciji nalaze mnoga djeca i njihove majke/očevi budući da je iseljavanje hrvatskog stanovništva i dalje u porastu.

Pitanje:

Bivši suprug otišao je raditi u inozemstvo, točnije Irsku i ne plaća alimentaciju. Ostvaruje minimalan kontakt s djetetom. Što da radim kako bi ostvarila svoja prava točnije pravo djeteta na alimentaciju?

Odgovor:

Ako je obveza plaćanja uzdržavanja za Vaše dijete utvrđena pravomoćnom sudskom odlukom suda u Republici Hrvatskoj, a obveznik uzdržavanja živi i prima plaću u Irskoj, tada od suda koji je odluku donio možete zahtijevati izdavanje potvrde o europskom ovršnom nalogu te s takvom ispravom možete naplatiti svoje potraživanje u svim zemljama Europske unije, osim Danske.

S obzirom na složenost izdavanja potvrde o europskom ovršnom nalogu i daljnje provedbe ovrhe savjetujemo Vam da se obratite odvjetniku radi pružanja stručne pravne pomoći.

Napominjemo kako je, osim na plaći obveznika uzdržavanja, moguće ovrhu provesti i na drugoj imovini (nekretninama, osobnom vozilu, dionica i slično).

Što se tiče podataka o imovini ovršenika, člankom 18. Ovršnog zakona propisana je dužnost pojedinih državnih tijela da na zahtjev ovrhovoditelja u roku od 8 dana od dana podnošenja zahtjeva daju podatke o imovini ovršenika. Podaci se mogu pribaviti od:

  1. Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o tome je li ovršenik osiguranik u HZMO-u, po kojoj osnovi (radni odnos, samostalna djelatnost, obrt ili drugo), odnosno prima li mirovinu, invalidninu ili neku drugu stalnu naknadu,
  2. MUP-a o tome je li ovršenik vlasnik vozila,
  3. Središnjeg kliriniškog dioničkog društva o tome je li ovršenik imatelj dionica trgovačkih društava,
  4. katastra o nekretninama koje glase na ovršenika,
  5. od poslodavca o tomu na koji se način ovršeniku isplaćuje plaća.

Uz zahtjev potrebno je priložiti presliku presude kojom je naloženo plaćanje uzdržavanja. Na presudi treba biti klauzula pravomoćnosti i ovršnosti.

Zahtjevi Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Ministarstvu unutarnjih poslova podnose se prema mjestu prebivališta ovršenika, a katastru prema mjestu gdje se nalazi nekretnina.

Dodatno Vam još napominjemo kako u slučaju kada uzdržavatelj ne plaća uzdržavanje za maloljetno dijete, primatelj uzdržavanja može podnijeti zahtjev za privremeno uzdržavanje nadležnom Centru za socijalnu skrb i, pod pretpostavkom da postoje uvjeti za privremeno uzdržavanje propisani Zakonom o privremenom uzdržavanju, država će umjesto roditelja plaćati uzdržavanje sve dok obveznik uzdržavanja ne počne izvršavati obvezu uzdržavanja, ali samo do iznosa propisanog tim Zakonom i to najviše u roku od tri godine od dana podnošenja zahtjeva.

Pravo na privremeno uzdržavanje ima maloljetno dijete pod uvjetom da roditelj koji ne stanuje s djetetom ne ispunjava svoju obvezu uzdržavanja na temelju ovršne isprave, u cijelosti ili djelomično, i ako se učini vjerojatnim da baka i djed po tom roditelju ne pridonose djetetovu uzdržavanju najmanje u visini koja je ovim Zakonom određena kao iznos privremenog uzdržavanja.

Dijete ima pravo na privremeno uzdržavanje ako obveznik uzdržavanja ne ispunjava, u cijelosti ili djelomično svoju obvezu uzdržavanja dulje od tri mjeseca neprekidno od dana pokretanja ovršnoga postupka radi ostvarivanja uzdržavanja.

11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više
29.03.2024. 09:26

SRETAN I SA OBILJEM BLAGOSLOVA USKRS!

Uskrs je prilika da se probudimo, ljubimo ljude oko sebe i svijet u kojem živimo. Uskrs je zaista jedno novo buđenje, najjača pobjeda dobra nad ...
pročitaj više