IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Naplata alimentacije iz inozemstva?

Kako naplatiti dug za uzdržavanje ako dužnik radi u inozemstvu?

Valja napomenuti da se u sličnoj situaciji nalaze mnoga djeca i njihove majke/očevi budući da je iseljavanje hrvatskog stanovništva i dalje u porastu.

Pitanje:

Bivši suprug otišao je raditi u inozemstvo, točnije Irsku i ne plaća alimentaciju. Ostvaruje minimalan kontakt s djetetom. Što da radim kako bi ostvarila svoja prava točnije pravo djeteta na alimentaciju?

Odgovor:

Ako je obveza plaćanja uzdržavanja za Vaše dijete utvrđena pravomoćnom sudskom odlukom suda u Republici Hrvatskoj, a obveznik uzdržavanja živi i prima plaću u Irskoj, tada od suda koji je odluku donio možete zahtijevati izdavanje potvrde o europskom ovršnom nalogu te s takvom ispravom možete naplatiti svoje potraživanje u svim zemljama Europske unije, osim Danske.

S obzirom na složenost izdavanja potvrde o europskom ovršnom nalogu i daljnje provedbe ovrhe savjetujemo Vam da se obratite odvjetniku radi pružanja stručne pravne pomoći.

Napominjemo kako je, osim na plaći obveznika uzdržavanja, moguće ovrhu provesti i na drugoj imovini (nekretninama, osobnom vozilu, dionica i slično).

Što se tiče podataka o imovini ovršenika, člankom 18. Ovršnog zakona propisana je dužnost pojedinih državnih tijela da na zahtjev ovrhovoditelja u roku od 8 dana od dana podnošenja zahtjeva daju podatke o imovini ovršenika. Podaci se mogu pribaviti od:

  1. Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o tome je li ovršenik osiguranik u HZMO-u, po kojoj osnovi (radni odnos, samostalna djelatnost, obrt ili drugo), odnosno prima li mirovinu, invalidninu ili neku drugu stalnu naknadu,
  2. MUP-a o tome je li ovršenik vlasnik vozila,
  3. Središnjeg kliriniškog dioničkog društva o tome je li ovršenik imatelj dionica trgovačkih društava,
  4. katastra o nekretninama koje glase na ovršenika,
  5. od poslodavca o tomu na koji se način ovršeniku isplaćuje plaća.

Uz zahtjev potrebno je priložiti presliku presude kojom je naloženo plaćanje uzdržavanja. Na presudi treba biti klauzula pravomoćnosti i ovršnosti.

Zahtjevi Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Ministarstvu unutarnjih poslova podnose se prema mjestu prebivališta ovršenika, a katastru prema mjestu gdje se nalazi nekretnina.

Dodatno Vam još napominjemo kako u slučaju kada uzdržavatelj ne plaća uzdržavanje za maloljetno dijete, primatelj uzdržavanja može podnijeti zahtjev za privremeno uzdržavanje nadležnom Centru za socijalnu skrb i, pod pretpostavkom da postoje uvjeti za privremeno uzdržavanje propisani Zakonom o privremenom uzdržavanju, država će umjesto roditelja plaćati uzdržavanje sve dok obveznik uzdržavanja ne počne izvršavati obvezu uzdržavanja, ali samo do iznosa propisanog tim Zakonom i to najviše u roku od tri godine od dana podnošenja zahtjeva.

Pravo na privremeno uzdržavanje ima maloljetno dijete pod uvjetom da roditelj koji ne stanuje s djetetom ne ispunjava svoju obvezu uzdržavanja na temelju ovršne isprave, u cijelosti ili djelomično, i ako se učini vjerojatnim da baka i djed po tom roditelju ne pridonose djetetovu uzdržavanju najmanje u visini koja je ovim Zakonom određena kao iznos privremenog uzdržavanja.

Dijete ima pravo na privremeno uzdržavanje ako obveznik uzdržavanja ne ispunjava, u cijelosti ili djelomično svoju obvezu uzdržavanja dulje od tri mjeseca neprekidno od dana pokretanja ovršnoga postupka radi ostvarivanja uzdržavanja.

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više