IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Naplata uzdržavanja-pitanje

Pitanje:

Postovan/a/i

nakon 25 godina dosla sam do nekih dokumenata novinskih clanaka i fotografija koji dokazuje da je moj bivsi suprug nedajuci prave infomacije o svojoj placi radu i imovini prevario sud i mene kojoj su dvije kceri dane na skrbnistvo.

Uz to propust advokata koji nije trazio retroaktivno skrbnistvo od kada je doslo do promjene bracnog stanja od kada nas je napustio u stranoj zemlji.


Uz to propust advokata da me informira o privremnoj socijalnoj skrbi koja placa za potrebe djece u slucaju da otac zakaze. tim vise sto sam ja u vrijeme napustanja bila nezaposlena.


Advokat nije prijavio a i otac drugo djete koje je pocelo tek studirati . i prikazao manje prihode a o imovini koju je imao niti rijeci.

dosla sam do slika sa datumima i novinskim clancima koji dokazuju propuste i advokata i prevaru oca a i krsenje zakona jer je ostavio djecu u nisim standrdnim uvjetima nego sto su imala a on sam je zivio izuzetno luksuzno.

moje je pitanje dali na temenlju novih dokaza i saznanja mogu sudskim putem traziti nadoknadu za sve sto su moja djeca trebala dobiti po zakonu u osjetljivoj dobi i ja sam kao nezaposlena i na temelju toga otvoriti zahtjev za ovrhom temeljem novih dokaza .

Hvala na odgovoru,

L.P.

 

preuzmi

 

Odgovor:

Moguće je podnijeti tužbu radi povećanja iznosa uzdržavanja, ako su se nakon donošenja odluke o uzdržavanju promijenile okolnosti koje su od značaja na iznos visine uzdržavanje. Međutim, ukoliko sud i usvoji takav tužbeni zahtjev, povećani iznosi uzdržavanja dosuđuju se od dana podnošenja tužbe.

Osim ove tužbe, roditelj koje je snosio troškove uzdržavanja djeteta može tužbom tražiti naknadu tih troškova od drugog roditelja koji je bio dužan davati uzdržavanje, ako su učinjeni troškovi bili opravdani (tzv. verzijski zahtjev).

Sud će pri odlučivanju o verzijskom zahtjevu morati utvrditi koji su to bili opravdani i stvarni troškovi za uzdržavanje djeteta, je li u tim troškovim sudjelovao drugi roditelj i u kojem iznosu.  Roditelj koji je bio dužan davati uzdržavanje odgovara drugom roditelju samo do iznosa koji bi on morao plaćati uzdržavanoj osobi. Sporne činjenice sud će u utvrđivati na temelju postojećih isprava, ali i iskaza svjedoka i stranaka.

Verzijski zahtjev zastarijeva u roku od 5 godina od dana kada su učinjeni izdaci za drugoga koji je po zakonu dužan dvati za uzdržavanje.

18.04.2024. 13:41

Bliže se ljetni praznici… Kako kvalitetno provoditi vrijeme s djecom?

Iako do kraja školske godine ima manje od 2 mjeseca, valja se na vrijeme pripremiti na vječnu temu \"Kako da dijete kvalitetno provede ljetne praznike?\" ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više