IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Nova ljubav nakon razvoda? Imajte na umu osjećaje djece

Pronaći pravu ljubav samo po sebi je teško. Pronaći i očuvati ljubav nakon razvoda ili prekida može biti još i teže, osobito ako novog partnera ili partnericu ujedno uvodite u život svoje djece. Teško je ali nije nemoguće, ako imate na umu osjećaje svoje djece. Posebno ako je razvod i separacija još uvijek bolna i svježa tema u njihovim malim srcima.

Proces razvoda nije jednokratni događaj. On započinje puno prije no što roditelji podnesu papire za razvod preko svog odvjetnika. Kad su papiri potpisani, proces razdvajanja još traje mjesecima u smislu prilagodbe na nove uvjete, novu dinamiku, nove i drugačije odnose koje treba izgraditi. Ukratko, radi se o dugotrajnom i često bolnom procesu za sve članove obitelji, a koji posebno negativno može pogoditi djecu.

Brojna istraživanja pokazala su da djeca nakon razvoda roditelja mogu imati problema s učenjem, ponašanjem, pokazuju znakove agresivnosti, osjećaje napetosti i nesigurnosti, stresa i tuge.

Kada u sred tog procesa u njihov život dođe novi partner ili partnerica jednog od roditelja, postoji niz faktora koji će utjecati na to kako se djeca snose s novom situacijom. Stručnjaci navode kako već i bebe mogu osjetiti promjene u obiteljskim odnosima te znakove stresa zbog promjene obiteljske strukture.

Djeca mlađa od 13 godina imaju različite percepcije o tome što podrazumijeva romantična veza. Većina ne želi vidjeti mamu s nikim drugim osim s tatom i obratno. Osim toga, djeca te dobi imaju ograničene modalitete ispoljavanja i prevladavanja frustracija. Tek kada uđu u adolescentsku dob, mogu se odvojiti od onog što se događa u roditeljskom domu. No istraživanja pokazuju da se mladi i u ranim 20-ima još uvijek mogu itekako boriti s činjenicom da roditelj ili oba roditelja imaju nove partnere nakon prekida ili razvoda.

Djeca koja su snažno povezana s roditeljima, često imaju osjećaj da prihvaćanjem novog partnera ili partnerice jednog od roditelja zapravo zauzimaju stranu. Slikovito rečeno, ako dijete počne doživljavati maminog novog dečka kao roditeljsku figuru, s jedne strane može osjećati da izdaje svog tatu, a s druge da je tim činom izabralo majčinu stranu pa se javlja osjećaj krivnje. Jer djeca ne žele birati stranu.
Njima su oba roditelja jednako važna i jednako ih vole.

Roditelj treba biti siguran u osobu koju će uvesti u život svoje djece kao novu roditeljsku figuru. Ne želite da se dijete poveže s novim članom obitelji, pa da ta osoba nakon kratkog vremena ode, a osjećaj gubitka ponovno preplavi djetetove osjećaje. Velike i nagle tranzicije ovog tipa, nisu dobre za djecu, slažu se stručnjaci.

Što roditelj treba imati na umu i kako se treba postaviti kada pronađe novu ljubav koju želi kao člana obitelji, prihvaćenog i od strane djece?

Razgovarajte
Najbolja metoda je otvoren, iskren razgovor bez tenzija i optuživanja između bioloških roditelja i novog partnera ili partnerice o tome kako pristupiti djeci, kako će im se komunicirati promjene i koje će poruke sve tri strane dosljedno prenositi djeci. To nije uvijek lako, jer ne završava svaki razvod idilično i dogovorno. Ako vaš bivši partner ili partnerica ne odobrava vašu novu vezu, djeci govori negativno o vama i vašem novom izabraniku, malo ćete toga moći učiniti osim razgovarati s djecom. U takvim situacijama izdignite se iznad tih “udaraca ispod pojasa”, iskreno kažite djetetu da se tata ili mama teško snosi s novom situacijom, kažite istinu o svojim osjećajima i tražite od djece da vam kažu što ona osjećaju. Priznajte im njihove emocije, pokažite da ih razumijete. Vrlo je važno da ne kritizirate bivšeg supruga ili suprugu kao osobu, jer on ili ona jest i uvijek će biti tata ili mama vašoj djeci, već ako baš morate, kritizirajte njihovo ponašanje.

U praksi, to bi izgledalo ovako: “Vaš tata/mama vas jako voli i brine se za vas, pa se možda plaši da ćete biti nesretni zbog dolaska Josipa/Ivane (ovisno kako se novi artner/partnerica zove). Zato što se brine, zato možda ružno govori o nama. I ja se isto brinem za vas, znam da ste tužni, zabrinuti, nesretni, ali tu sam za vas i slobodno mi sve kažite što vas tišti”.

Dobro se pripremite
Kada s djecom razgovarate o svom novom partneru ili partnerici, koristite rječnik primjeren njihovoj dobi. Djetetu od 5 godina nećete objašnjavati na isti način kao djetetu od 14 godina. Tu nema nekog recepta. Svako dijete je drugačije i odnos na relaciji roditelj-dijete, pa je na vama da se dobro pripremite za razgovor kako bi bili sigurni da ste sve rekli, na primjeren način i uzeli u obzir emocije djeteta.

Polagano i strpljivo
Čak i ako ste se bezglavo zaljubili i ne možete se strpjeti biti kraj voljene osobe svaki slobodni trenutak, pokušajte novu osobu u život svoje djece uvoditi polagano. Na primjer, pozovite ga/ju na večeru. Kad ode, pitajte djecu što misle o njemu/njoj i budite iskreni po pitanju toga da se vama ta osoba jako sviđa i da je želite češće viđati. U početku je važno da se djeca s njime/njom druže u neobaveznim situacijama s malo stresa. Uvijek imajte na umu da djeci treba puno više vremena, ponekad i godine, da se naviknu na promjene i na nove situacije te da ponovno osjećaju obiteljsku stabilnost koju su izgubili.

Prilagođeno sa klinfo.hr

16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:54

Roditeljsko sagorijevanje

  Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman ...
pročitaj više