IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Obiteljska medijacija

Obiteljska medijacija je postupak u kojem stranke nastoje sporazumno riješiti spor iz obiteljskih odnosa uz pomoć jednog ili više obiteljskih medijatora. Obiteljska medijacija je postupak u kojemu članovi obitelji sudjeluju dobrovoljno.
Ukoliko je medijacija pokrenuta radi pokretanja postupka razvoda braka prvi sastanak obiteljske medijacije je obvezan. Obiteljski medijator je nepristrana i posebno educirana osoba koja je upisana u registar obiteljskih medijatora.
Cilj obiteljske medijacije je postizanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i drugih sporazuma u vezi s djetetom. Namijenjena je obiteljima koji su u sukobu zbog nesuglasica oko odvojenog života, pitanja roditeljske skrbi nad djecom, imovine, financijske podrške za djecu, organizacije života poslije razvoda, svakodnevnog života, pitanja vezanih uz brigu o zajedničkoj djeci nakon razvoda, odnosa između više generacija u obitelji… Uz ostvarenje te svrhe, u postupku obiteljske medijacije stranke se mogu sporazumjeti i o svim drugim spornim pitanjima imovinske i neimovinske naravi.
Obiteljska medijacija pokreće se na zahtjev stranke koji se podnosi u pisanom obliku.
Obiteljska medijacija se ne provodi:
• u slučajevima postojanja obiteljskog nasilja,
• ako su jedan ili oba bračna druga lišeni poslovne sposobnosti i nisu sposobni shvatiti značenje i       posljedice postupka ni uz stručnu pomoć
• ako su jedan ili oba bračna druga nesposobni za rasuđivanje te
• ako nemaju prijavljeno prebivalište, boravište ili adresu stanovanja.
Trajanje medijacijskog sastanka
1. Jedan medijacijski sastanak traje do 120 minuta, ovisno o složenosti sukoba.
2. Kod složenijih sukoba, u kojima emocionalni aspekti sukoba onemogućuju razrješenje kroz jednokratan medijacijski sastanak, kad je potrebno provjeriti izvedivost ili pravnu utemeljenost predloženih rješenja te kad je prisutno više problema u središtu sukoba. Sastoji se od dva do pet sastanaka tijekom nekoliko tjedana, u vremenskim intervalima u pravilu svaka dva tjedna, a po potrebi i češće.
Medijator
Obiteljski medijator je dužan voditi računa da stranke prigodom postizanja plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili drugoga sporazuma razumiju činjenično stanje i sadržaj sporazuma te ih uputiti na mogućnost provjere sporazuma od strane drugog stručnjaka.
Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili drugi sporazumi postignuti u postupku obiteljske medijacije moraju biti u pisanom obliku i potpisani od svih stranaka te stječe svojstvo ovršne isprave ako ga sud na prijedlog stranaka u izvanparničnom postupku odobri.
Ako se stranke ne sporazume o planu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, odnosno o drugom spornom obiteljskom odnosu, obiteljski medijator će u izvješću o obustavi postupka obiteljske medijacije navesti jesu li obje stranke aktivno sudjelovale. Izvješće o obustavi obiteljske medijacije uručuje se sudionicima.
Troškovi medijacijskog postupka
• Ako se obiteljska medijacija provodi od strane obiteljskih medijatora zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, stranke ne plaćaju naknade za rad obiteljskih medijatora.
• Ako obiteljsku medijaciju provode obiteljski medijatori izvan sustava socijalne skrbi, troškove njihova sudjelovanja snose stranke.

Koje su dobre strane obiteljske medijacije
• Odluke donose oni koji s njima trebaju živjeti, na koje se i odnose, a ne treća strana.
• Samostalno donošenje odluka povećava vjerojatnost ostvarivanja sporazuma.
• I u situacijama kada se ne postigne sporazum, medijacija je korisna, jer osigurava bolje uvjete komunikacije i povećava međusobno razumijevanje.
• Cilj medijacije je racionalno donošenje odluka uzimajući u obzir cjelokupne potrebe osoba.
• Razvijanje trajnog roditeljskog partnerstva uslijed zajedničkog interesa za dobrobit djece.
• Medijacija je uvijek usmjerena naprijed, u budućnost i time na rješenje, a ne na traženje uzroka sukoba.
• Dogovori postignuti medijacijom mogu se lakše mijenjati, kada se okolnosti promijene.
• Medijacija pruža značajno iskustvo učenja kako pregovarati i iskustvo postizanja sporazuma u teškoj situaciji.
• Medijacija omogućava da se zadrži odgovornost za kvalitetu života članova obitelji.

Izvori: Obiteljski zakonPravilnik o obiteljskoj medijaciji

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više