IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Odlazak s maloljetnom djecom u inozemstvo

Upit
Razvedena sam, majka dvoje maloljetne djevojčice. Sudskom odlukom je dodijeljena alimentacija od 1.000,00kn za jedno i drugo dijete. Otac alimentaciju ne uplaćuje. Već duže vrijeme djeca s ocem nemaju nikakvih kontakata. Djeca i ja živimo u teškoj financijskoj situaciji.
Konkretno zanima me kako da dobijem suglasnost da s djecom odselim u Njemačku?
Unaprijed zahvaljujem.

Odgovor pravnika

Člankom 5. stavkom 3. Zakona o prebivalištu (Narodne novine 144/12 i 158/13) propisano je da ako roditelji maloljetne osobe ne žive u obiteljskoj zajednici, zahtjev za prijavu ili odjavu prebivališta i boravišta podnosi roditelj s kojim maloljetna osoba živi na temelju odluke nadležnog tijela, a prebivalište maloljetne osobe prijavljuje se na adresi tog roditelja.
Stavkom 4. istog članka propisano je kako u slučajevima kada roditelji maloljetne osobe ne žive u obiteljskoj zajednici, a nije donesena odluka nadležnog tijela o tome s kojim će roditeljem maloljetna osoba živjeti, prebivalište maloljetne osobe prijavljuje se na adresi roditelja s kojim živi, uz suglasnost centra za socijalnu skrb.
Dakle iz citiranih zakonskih odredbi proizlazi kako ste ovlašteni promijeniti boravište djetetu bez suglasnosti drugog roditelja ili centra za socijalnu skrb jer imate sudsku odluku o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti.
Međutim, prije trajnog odlaska u inozemstvo dužni ste zbog promijenjenih okolnosti i Vašeg preseljenja u drugu državu ishoditi promjenu sudske odluke o susretima i druženju djeteta i roditelja s kojim dijete ne živi.
Što se tiče izdavanja putovnice za maloljetno dijete Zakon o putnim ispravama hrvatskih državljana uređuje postupak ishođenja putovnice za maloljetno dijete.
Zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete može samostalno podnijeti jedan od roditelja, ako na temelju sudske odluke samostalno ostvaruje roditeljsku skrb u cijelosti ili u tom dijelu.

 

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više