Blog

Osjećaji nakon razvoda braka

05.04.2022. 08:34 • Uncategorized

Razvod je traumatska situacija za cijelu obitelj, posebno za djecu koja su u potpunosti ovisna o
svojim roditeljima. Razvod je na drugom mjestu (Herbert, 1996) od 43 potencijalno traumatska
događaja prema Skali socijalne prilagodbe (Holmes & Rahe, 1967).

Tijekom razdoblja razvoda i roditelji i djeca mogu osjećati razne stvari. Djeca često imaju nejasne osjećaje koje ne znaju imenovati i reći kako se točno osjećaju, neka djeca brzo mijenjaju svoja raspoloženja, tako da su malo sretni, pa zatim jako tužni ili ljuti. Isto tako, neki mogu imati pomiješane osjećaje, te istovremeno voljeti roditelje, ali i biti ljuti na njih ili tužni zbog razvoda. Ponekad im je teško prepoznati svoje osjećaje, izraziti ih i/ili ih podijeliti s drugima.

Financijski problemi, odgoj djece i usamljenost mogu uzrokovati priličan stres, a negativni osjećaji koji se javljaju nakon razvoda znaju potrajati dugo vremena.

I za vas, ali i za vaše dijete veoma je važno da obratite pozornost i na sebe. Ako ćete se vi
uspješno nositi s promjenama koje su se dogodile u vašoj obitelji, i dijete će se lakše nositi s novonastalom situacijom. Da biste uspostavili novu ravnotežu u svojoj obitelji ne zaboravite i dalje provoditi vrijeme sa svojim prijateljima i članovima obitelji. Nakon odluke o razvodu braka može vam se
činiti da ste izloženi povećalu vaših prijatelja, poznanika, članova obitelji. Možda će vas i povrijediti njihovi komentari i dobronamjerni savjeti. Odaberite osobe u koje imate povjerenje da će vas razumjeti i s njima podijelite svoje osjećaje i iskustva.

Ako trebate pomoć i podršku, javite se i nama, rado ćemo Vam pomoći!

 

PODIJELI ČLANAK