IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

“Ostati ili otići” psihologinje Beverly Stone

“Ostati ili otići” psihologinje Beverly Stone

 

Nikako da odlučim: otići ili ostati…-živim.hr

– Jesi li ti to sad rekla da te strah? – govorila sam sama sebi bez da sam ispustila glas – Čega te strah? – nastavila sam.

Kao brzi film u mojoj su se glavi počele redati slike. Bili su to odgovori na moja pitanja. Strah me je da možda griješim. Strah me je da će biti gore. Strah me je i reakcija okoline, roditelja, prijatelja. Strah me je i da ga ne povrijedim. Strah me je neizvjesnosti.

– Ooo, da. Neizvjesnosti. – šapućem u tišini.

 

Ta riječ bila je okidač za tisuću drugih pitanja. Hoću li uopće biti sretna ako to učinim? Hoću li opet voljeti? Hoće li netko voljeti mene? Hoću li moći sama? Hoću li uspjeti sama? Hoću li se moći financirati? … Roje mi se upitnici nad glavom.

 

Prepreke koje ćete vi možda svladati bolje od mene

Ako ste kojim slučajem u situaciji koja je slična mojoj možda vam pomognu ovi savjeti. Meni (još) nije pošlo za rukom. Ali, tko zna, ja nisam s tim imala iskustva u drugim vezama, a gospođa koja potpisuje knjigu s tim se suočava svaki dan, pa valjda zna o čemu priča… U svakom slučaju, želite li uspjeti u namjeri da zatvorite ovo poglavlje života i krenete u novi – sretniji, tada morate svladati ovih šest prepreka:

  • Budite autentični – izložite se riziku i budite onakvi kakvi jeste (a ne onakvi kakvima vas drugi žele).
  • Prihvatite tjeskobu kao pozitivno, temeljno ljudsko iskustvo (prestanite joj se prepuštati).
  • Život koji imate učinite značajnim (a ne onakvim kakav ćete požaliti).
  • Preuzmite odgovornost za svoju situaciju (ne okrivljujte druge).
  • Budite svjesni da uvijek imate izbor (niste zarobljeni kao što mislite).
  • Živite po vlastitim vrijednostima i pravilima (a ne po tuđima).

 

Ako u razgovoru pribjegavamo izbjegavanju, ugađanja ili kompromisu, ili smo pak agresivni i arogantni, svaki razgovor pretvorit će se u natjecanje. Rješenje je u suradnji – ako smo kreativni, spremni na slušanje, suosjećanje, komunikaciju, rješavanje problema, i ako pritom zadržimo mir, svakako ćemo prije postići rješenje.

11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više
29.03.2024. 09:26

SRETAN I SA OBILJEM BLAGOSLOVA USKRS!

Uskrs je prilika da se probudimo, ljubimo ljude oko sebe i svijet u kojem živimo. Uskrs je zaista jedno novo buđenje, najjača pobjeda dobra nad ...
pročitaj više