Blog

Pitanje pravniku: Da li Fina ima pravne osnove zadržati ovršenu dječju alimentaciju na 60 dana?

23.12.2016. 10:31 • Zakoni

Dakle, novac je skinut sa računa oca djeteta ali ja ne mogu do njega. Naime, oni se pozivaju na ovršni zakon čl.209. st7., iz kojeg je očito kako je napisan za pravne subjekte. Radi se o privremenoj mjeri uzdržavanja do okončanja postupka za uskraćeno uzdržavanje. Presuda je pravomoćna i ovršna.
Ionako već 3 mjeseca čekamo tu alimentaciju a sada je moramo čekati još 2 mjeseca. Nitko ne pita od čega živi to dijete. Otac ne želi plaćati na dalje jer kaže da sam ga ionako ovršila.
Fina nam je “ukrala Božić”
Odgovor
Pravna osnova je čl. 206. Ovršnog zakona. U postupku prisilne naplate FINA daje nalog banci za zapljenu novčanih sredstava. U roku od 60 dana od dana kada je osnova za plaćanje uz zahtjev za izravnu naplatu dostavljena FINI ovršenik ima mogućnost reagirati i podnijeti sudu prijedlog za donošenje rješenja o odgodi prijenosa, odnosno rješenja kojim se pljenidba i prijenos proglašavaju nedopuštenim. Ako Fina u tom roku ne zaprimi niti jedno od prethodno navedenih rješenja, dati će nalog banci za prijenos zaplijenjenih novčanih sredstava s računa ovršenika na račun koji je određen u zahtjevu za izravnu naplatu.

PODIJELI ČLANAK