IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Posvojenje- samci

Opće je poznato da posvojiti dijete u Hrvatskoj nije nimalo jednostavno.

Znaju to jako dobro brojni parovi koji su godinama morali prolaziti razne prepreke kako bi došli do djeteta. Ako je već tako teško posvojiti dijete bračnom paru, nameće se pitanje kako tek u procesu posvajanja prolaze osobe koje nisu u partnerskom odnosu.

Iako službeno nema diskriminacije između parova i samaca, neslužbeno se može primijetiti da parovi ipak imaju određenu prednost i Centar će radije dati dijete u obitelj u kojemu će imati i oca i majku. Čak i Zakon daje blagu prednost parovima s obzirom na to da se navodi kako djecu mogu posvajati i osobe koje nisu u braku, ako je to od osobite koristi za dijete.

No kriteriji posvajanja djece jednaki su i za bračne parove i za samce. Prema Obiteljskom zakonu, osoba koja posvaja dijete mora imati između 21 i 35 godina, odnosno mora biti starija od djeteta koje posvaja najmanje 18 godina. Ako postoje osobito opravdani razlozi, posvojitelj može biti i osoba starija od trideset pet godina, ali dobna razlika između posvojitelja i djeteta ne smije biti veća od četrdeset i pet godina.

Prilikom postupka posvajanja, i samci, baš kao i bračni parovi, moraju proći psiho-socijalnu obradu u Centru za socijalnu skrb.

Iako na prvi pogled Zakon djeluje prilično strogo u pogledu godina posvojitelja, u praksi je pogled na dob nešto fleksibilniji.

Primjerice, ako netko ima 50 godina, zdrav je, situiran i djetetu može omogućiti normalan život, vjerojatno će moći posvojiti dijete.

Naravno, neće dobiti maleno dijete, nego ono primjerenije dobi posvojitelja. Vrlo često se javljaju ljudi stariji od 35 godina koji su pokušavali dobiti biološko dijete, ali nisu uspjeli. Njima se, naravno, daje šansa za posvajanje unatoč dobi.

Podaci o broju posvojenja u Hrvatskoj pokazuju da djecu češće posvajaju bračni parovi. No to nije zbog diskriminacije samaca, nego zbog toga što se samci rjeđe i prijavljuju za postupak posvojenja djece.

Kako pokazuju službene statistike, u 2011. godini, od 93 usvojene djece, pet su posvojile žene koje nisu u braku.

Zanimljivo je da dosad nijedan muškarac u Hrvatskoj nije podnio zahtjev za posvojenje djeteta iako Zakon i njima to omogućuje.

#Za_jedno #FamilyIsFamily

 

 

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više