Blog

Poziv na radionicu- Podrška u procesu tugovanja

01.06.2018. 19:08 • Zakoni

Udruga LET organizira radionicu za roditelje pod nazivom “Podrška u procesu tugovanja” koja će se održati 15.06.2018 godine s početkom u 18h u prostorijama udruge LET, Sokolgradska 86 na zagrebačkoj Trešnjevci.

Prijave na broj: 01 5803 726 ili putem e-pošte na let@udruga-let.hr

 

 

Kako pomoći sebi

Neophodno je da prvo razmišljamo kako pomoći sebi jer je potvrđeno da je ljudima koji imaju teškoće sa vlastitim gubicima i s procesom tugovanja jako teško pružati podršku drugim osobama koje imaju gubitke. Profesionalci koji imaju vlastite probleme skloni su činiti više grešaka u silnoj želji da pomognu. To je razlog zašto prvo govorimo o pomaganju sebi, a tek onda kako možemo podržati druge. Naučiti izlaziti na kraj s gubitkom je vrlo važan dio učenja i to možemo početi od djece. Izbjegavamo da se bavimo tim problemima jer se razgovorom o gubicima bavimo neugodnim emocijama. Djecu možemo učiti kako da izlaze na kraj sa gubitkom, ne da ih tješimo i objašnjavamo nego da ih pustimo da tuguju (npr. gubitak igračke). Na ovaj način ih učimo da je gubitak normalan dio života.

 

Kako pomoći drugima

Kada želimo drugome pružiti podršku najvažnije je biti uz tu osobu. Mnogo je ljekovitije biti tu, nego činiti nešto. Međutim, to je mnogo lakše reći nego učiniti jer kada ne činimo ništa, tada se suočavamo s vlastitom tugom i osjećajem nemoći. Tugujućoj osobi treba neko tko će je slušati uz održavanje dobrog kontakta.

 

Navedena radionica dio je aktivnosti iz projekta “Za_jedno” uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade.

#Za_jedno

#ObiteljJeObitelj

#FamilyIsFamily

PODIJELI ČLANAK