IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Poziv na radionicu- Tugovanje djece različite dobi

Udruga LET organizira radionicu za roditelje pod nazivom “Tugovanje djece različite dobi” koja će se održati 08.06.2018 godine s početkom u 18h u prostorijama udruge LET, Sokolgradska 86 na zagrebačkoj Trešnjevci.

Prijave na broj: 01 5803 726 ili putem e-pošte na let@udruga-let.hr

Djeci možemo pružiti utjehu i podršku na različite načine. Što će biti od pomoći ovisi o samom djetetu, njegovoj dobi, vrsti traumatskog događaja kojem je dijete bilo izloženo, običajima i vrijednostima obitelji i zajednice u kojoj dijete živi. Neka djeca vole fizički kontakt i zagrljaje, neka djeca se bolje osjećaju kada razgovaraju o onome što misle i osjećaju, dok su drugoj djeci važni igra i druženje s prijateljima.

Svima nam se već od same pomisli na dijete koje tuguje „naježi koža“ pa o tome najradije ne bismo niti razmišljali. Nažalost, vrlo je malo djece koja se tijekom svog odrastanja nisu susrela sa smrću. Bez obzira na to umru li druga djeca u obitelji, roditelji, bake ili djedovi, prijatelji, učiteljice ili neke druge djetetu važne osobe, prvi poriv nam je zaštiti ga od boli najbolje što možemo. Kako se o tugovanju kod djece vrlo malo zna, prvo što će većina od nas učiniti je udaljiti dijete iz situacije koja je za njega bolna (na primjer, poslati ga kod rodbine dok ne prođe sprovod), uljepšavati stvarnost ili mu lagati kako bismo mu olakšali. Iako su svi ovi postupci prvenstveno vođeni željom da zaštitimo dijete od boli, na ovaj način ćemo ga samo zbuniti te otežati proces tugovanja i prihvaćanja gubitka, što u najgorem slučaju može dovesti do dugoročnih posljedica.

Ne treba podcjenjivati potencijal djeteta za suočavanje s teškim situacijama. Ukoliko im pružimo dovoljno informacija i razumijevanje situacije, djeca su, bez obzira na dob, sposobna uspješno prebroditi gubitak. Uloga nas odraslih je pružiti djetetu osjećaj sigurnosti te mu objasniti što se događa i to na njemu razumljiv način. Kako bismo u tome uspjeli važno je znati da razumijevanje smrti i reakcije na gubitak ovise o kognitivnom i emocionalnom razvoju djeteta koji je prvenstveno određen njegovom dobi.

 

 

Navedena radionica dio je aktivnosti iz projekta “Za_jedno” uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade.

#Za_jedno

#ObiteljJeObitelj

#FamilyIsFamily

18.04.2024. 13:41

Bliže se ljetni praznici… Kako kvalitetno provoditi vrijeme s djecom?

Iako do kraja školske godine ima manje od 2 mjeseca, valja se na vrijeme pripremiti na vječnu temu \"Kako da dijete kvalitetno provede ljetne praznike?\" ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više