IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Prestanak obveze uzdržavanja punoljetnog djeteta i zastara naknade štete

Punoljetno dijete koje prima uzdržavanje radi obrazovanja dužno je obavijestiti roditelje o redovitom ispunjavanju obveza najkasnije do 1. studenoga za svaku školsku, odnosno akademsku godinu.
Ukoliko su prestale unaprijed navedene pretpostavke na temelju kojih je određeno uzdržavanje punoljetnog djeteta, savjetuje se da odmah o tome obavijestite roditelja kojem je sud naložio plaćanje uzdržavanja i to preporučenom pošiljkom s povratnicom kao dokaz da je obveznik uzdržavanja primio obavijest.

Ako ste nakon prestanka pretpostavki na temelju kojih je određeno uzdržavanje primili novčani iznos po toj osnovi, a obveznik uzdržavanja nije suglasan da zadržite iznose koji su Vam plaćeni nakon što se izgubili pravo na uzdržavanje, savjetujem Vam da taj iznos vratite obvezniku uzdržavanja na njegov bankovni račun.

Ako je pravo na uzdržavanje utvrđeno ovršnom ispravom (npr. sudskom presudom), obveznik uzdržavanja može tužbom tražiti da se utvrdi prestanak njegove obveze uzdržavanja čim prestanu postojati zakonske pretpostavke za uzdržavanje.

U presudi kojom prihvaća tužbeni zahtjev sud će kao dan prestanka prava na uzdržavanje utvrditi dan podnošenja tužbe ili koji drugi dan nakon tog dana ako nađe da je ona prestala tog dana.

Također u tom slučaju obveznik uzdržavanja ovlašten je tražiti povrat troškova uzdržavanja koje je podmirio nakon prestanka obveze uzdržavanja, osim ako je bio obaviješten o prestanku pretpostavki na temelju kojih je određeno uzdržavanje i nakon te obavijesti dobrovoljno je nastavio plaćati uzdržavanje. U tom slučaju punoljetno dijete mora dokazati da je roditelja obavijestio o prestanku pretpostavki za uzdržavanje.
Povećanje iznosa uzdržavanja zbog promijenjenih okolnosti može tražiti i punoljetno dijete koje ima pravo na uzdržavanje.

Što se tiče zastare tražbina naknade štete, Zakon o obveznim odnosima propisuje subjektivni i objektivni rok. Subjektivni rok zastare zahtjeva je tri godine od dana kada je oštećenik doznao za štetu i za osobu koja je štetu učinila. Objektivni rok je pet godina od dana kada je šteta nastala. Objektivni rok zastare tražbine naknade štete primjenjuje se kad subjektivni rok od tri godine od kada se doznalo za štetu i počinitelja istječe izvan petogodišnjeg roka. Objektivni rok počinje teći od kada su nastale štetne posljedice, a ne od štetnog događaja.

 

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više