IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Projekt “Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika” – pravno savjetovanje

S obzirom da često dobivamo pitanja vezana uz problematiku bivših zatvorenika o ostvarivanju roditeljske skrbi i skrbi o djeci ovim putem odgovorit ćemo Vam na jedno od zanimljivijih pitanja, a ono je vezano uz “Mirovanje i obnovu roditeljske skrbi u slučaju mirovanja skrbi zbog odlaska roditelja u zatvor.”

Sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog djeteta, roditelja ili centra za socijalnu skrb donijeti rješenje o mirovanju ostvarivanja roditeljske skrbi ako je roditelj zbog odlaska u zatvor spriječen dulje vrijeme ostvarivati roditeljsku skrb.
U interesu djeteta je da roditelji zajednički, ravnopravno i sporazumno ostvaruju roditeljsku skrb.
U slučaju odlaska roditelja u zatvor ovaj interes djeteta je ugrožen jer taj roditelj zbog objektivnih razloga ne može sudjelovati u zaštiti i promicanju djetetovih osobnih i imovinskih prava.
Ukoliko je sud donio odluku o mirovanju roditeljske skrbi jer je roditelj zbog boravka u zatvoru bio spriječen obavljati roditeljsku skrb samim izlaskom iz zatvora ne dolazi do automatske obnove prava na roditeljsku skrb.
Naime, sud u izvanparničnom postupku mora donijeti rješenje o prestanka mirovanja ostvarivanja roditeljske skrbi nakon izdržane kazne zatvora.
Sud to rješenje može donijeti samo po prijedlogu djeteta, roditelja kojem miruje ostvarivanje roditeljske skrbi ili centra za socijalnu skrb.
Za suđenje je nadležan sud prema mjestu prebivališta djeteta. Uz prijedlog potrebno je priložiti dokaz o izdržanoj kazni zatvora.

Udruga “LET” Vas poziva da se uključite u projekt “Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika” putem kojeg ćete dobiti odgovore na ova i još mnoga druga pitanja. Odgovore  možete dobiti na stručnoj radionici ili Grupi podrške pod nazivom “Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika” koju provode stručni djelatnici Udruge za unapređenje kvalitete življenja “LET.”

Prijave na telefon: 01/5803 726 ili 092/1741 096 ili putem let@udruga-let.hr

29.02.2024. 12:31

PREDAVANJE O CYBERBULLYINGU

Dana 28.02.2024. u Osnovnoj školi Iver održali smo predavanje za roditelje učenika od 5-8 razreda osnovne škole o cyberbullyingu. Roditelji su imali priliku čuti što ...
pročitaj više
20.02.2024. 14:12

SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE 20.02.

Ujedinjeni narodi su 2007. godine su donijeli odluku da će 20. veljače obilježavati kao Svjetski dan socijalne pravde budući se socijalni razvoj mora temeljiti na ...
pročitaj više
15.01.2024. 12:57

“Ja-poruke” vs Ti-poruke”

Gordonov model govori o tzv. “ja-porukama” i “ti-porukama”. To je koncept koji objašnjava razliku između “ti-poruka” - optužujućeg načina komunikacije putem koje se drugoj osobi ...
pročitaj više