IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Projekt „Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika“

Koje sve pogodnosti uživaju zatvorenici, što smiju, a što ne, socijalnoj radnici Udruge za unapređenje kvalitete življenja „LET“ otkrio je jedan bivši zatvorenik te smo neke od navedenih pogodnosti usporedili s praksom i pristupima koji se provode u nekim europskim državama.

  • Kakve sve pogodnosti imaju zatvorenici?

Svakome je dopušteno posjedovati televizor u ćeliji. No pri unosu u zatvor pregledava ga elektrotehničar. U ćeliju mogu staviti obiteljske fotografije. U sklopu zatvora nalaze se biblioteke. Ovisno o ponašanju mogu duže boraviti na svježem zraku (otvorenom prostoru). Zatvorenik ima pravo na vjeroispovijedanje i kontaktiranje s vjerskim službenikom svoje vjerske zajednice.

Što se tiče bračnih pogodnosti odobravaju se dva puta mjesečno po dva sata.

  • Tko odlučuje o dodjeli pogodnosti?

Pogodnost pripada zatvoreniku u skladu s njegovim ponašanjem. Svaki se zatvorenik ocjenjuje ocjenom od „ne zadovoljava“ do „naročito uspješan“. Vrednuje se poštovanje kućnog reda, odnos prema službenicima zatvora, odnos prema drugim zatvorenicima, prihvaćanje programa, kajanje zbog počinjenog kaznenog djela. I tek kad zatvorenici dobiju ocjenu „uspješan“ ili „naročito uspješan“ imaju pravo konkurirati za pogodnosti izlazaka.

Pravilnikom o  pogodnostima zatvorenika vrlo jasno nabraja što se sve zatvorenicima može dopustiti. Među tzv. pogodnostima češćih dodira s vanjskim svijetom su: češći i dulji posjeti obitelji i trećih osoba s nadzorom ili bez nadzora u kaznionici, odnosno zatvoru, telefoniranje bez nadzora, boravak s bračnim ili izvanbračnim drugom u posebnoj prostoriji bez nadzora, korištenje godišnjeg odmora ili dijela godišnjeg odmora u poluotvorenom ili otvorenom odijelu kaznionice.

 

Što se tiče bračnih i obiteljskih posjeta u velikom broju zemalja i kultura zatvorenicima se nudi mogućnost bračnih posjeta. Čini se da ih manji broj nudi mogućnost obiteljskih posjeta – odnosno onih koji imaju širu svrhu održavanja obiteljskih veza i društvene reintegracije, a nisu samo poticaj na dobro ponašanje i mogućnost za seksualnu intimnost. Iskustvo Norveške i Švedske upućuje na to da zatvori moraju jasno navesti svrhu posjeta – radi li se o bračnim posjetima ili obiteljskim posjetima tijekom kojih roditelji moraju pokazati osjetljivost prema potrebama djece. Neki zatvori u Nizozemskoj omogućuju obiteljske posjete cijele obitelji tijekom vikenda. Programima prekonoćnih posjeta za djecu čije su majke u zatvoru nude se dodatne opcije, a ti programi često postoje ondje gdje nema obiteljskih posjeta, na primjer u Irskoj.

Zatvorenicima se sve više dopuštaju telefonski pozivi iako su oni skupi u mnogim zemljama, poput Norveške, UK i Rumunjske. Ponegdje su vremenski ograničeni. U Švedskoj se zatvorenicima, nakon što im se odobri zahtjev, dopuštaju besplatni pozivi u trajanju od petnaest minuta, uz dodatnih pet minuta za svako dijete, svaki tjedan. U nekim je zemljama dopuštena ograničena upotreba mobitela u zatvoru, na primjer u Sloveniji.

U UK postoji program „pošalji zatvoreniku elektroničku poruku“ koji omogućuje članovima obitelji zatvorenika da preko mrežnih stranica komuniciraju elektroničkom poštom. U Republici Češkoj razvijaju se inicijative za kontakt preko Skypea.

Istraživanja su pokazala da bolji kontakt ne samo da donosi koristi djetetu, između ostalog rezultira njegovim zdravijim razvojem što je ujedno i najvažniji cilj.

Izvor:  Djeca čiji su roditelji u zatvoru – Europska stajališta o dobroj praksi

 

Udruga “LET” Vas poziva da se uključite u projekt “Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika” putem kojeg ćete dobiti odgovore na ova i još mnoga druga pitanja. Odgovore možete dobiti na stručnoj radionici ili Grupi podrške pod nazivom “Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika” koju provode stručni djelatnici Udruge za unapređenje kvalitete življenja “LET.”

Prijave na telefon: 01/5803 726 ili 092/1741 096 ili putem let@udruga-let.hr

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više