IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Psihološki efekti strogog i previše zaštitničkog roditeljstva

Kod strogog i previše zaštitničkog roditeljstva roditelji donose previše odluka u djetetovo ime.
Pronalazite li lako granicu između popustljivog i previše strogog odgoja?
Strogo i previše zaštitničko roditeljstvo može dovesti do negativnih posljedica, u djetinjstvu, ali i odrasloj dobi. Roditelji skloni kontroli i zabranama svojim odgojnim stilom mogu kod djeteta stvoriti probleme tijekom povezivanja s drugim ljudima te u međuljudskim odnosima općenito, kako s okolinom tako i s njima samima.

Evo o kojim mogućim posljedicama je riječ, upozoravaju stručnjaci:

Ovisnost o roditeljima
Strogi roditelj koji postavlja visoke zahtjeve pred svoje dijete može nesvjesno stvoriti situaciju u kojoj dijete postaje previše ovisno o njemu. Kada je roditelj stalno uključen i sudjeluje u svim aktivnostima i odlukama djeteta, ono samo neće steći vještinu potrebnu za samostalno donošenje odluka. I za najmanje sitnice dijete može početi tražiti roditeljski savjet i smjernice te polako odrastati bez vlastitog mišljenja.

Samopoštovanje i samopouzdanje
Kada dijete postane ovisno o savjetima i vodstvu roditelja, ono može razviti probleme sa samopouzdanjem kao i osjećaj neuspješnosti. Kako bi se dijete zaštitilo od tog osjećaja može početi izbjegavati raditi nove stvari ili propustiti neke šanse koje bi ga mogle dovesti do neuspjeha. Previše zaštitnički roditelji znaju štititi dijete čak do te mjere tako da ono nikad ne nauči kako se dovoljno truditi da bi se prešlo preko neke životne prepreke.

Samodisciplina i odgovornost
Prestrogi roditelji imaju veliki utjecaj na djetetovu samodisciplinu i odgovornost, smatra psihologinja Laura Markham. Budući da su roditelji preuzeli odgovornost za kontroliranje aktivnosti i ponašanja djeteta, dijete propušta priliku da razvije unutarnju sposobnost regulacije koja će mu omogućiti da se pribere i ponaša u određenim situacijama. Na primjer, roditelj koji isplanira svaki djetetov slobodni trenutak ne dopušta djetetu da razvije samodisciplinu potrebnu da se samostalno zabavi i da bude neovisno.
Također je uobičajeno da strogo roditeljstvo stvara kod djece otpor prema odgovornosti. Ta otpor je pak nastao iz osjećaja nedostatka kontrole.

Agresija i buntovništvo
Zajednički nazivnik strogog i previše zaštitničkog roditeljstva je nedostatak empatije i reakcije između roditelja i djeteta. Kao odgovor na nerealna i previsoka očekivanja svojih roditelja djeca često postaju nesretna, povučena, pa čak i agresivna. Tu agresiju mogu usmjeriti prema roditeljima što će se manifestirati kao buntovništvo.
Kao posljedica svega, postoji mogućnost da će dijete imati problema u interakciji s vršnjacima, ali i problem u ponašanju u školi.

 

Prilagođeno sa http://www.djecjaposla.com/

18.04.2024. 13:41

Bliže se ljetni praznici… Kako kvalitetno provoditi vrijeme s djecom?

Iako do kraja školske godine ima manje od 2 mjeseca, valja se na vrijeme pripremiti na vječnu temu \"Kako da dijete kvalitetno provede ljetne praznike?\" ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više