IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Radionica iz ciklusa “Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zavorenika”

Tema radionice: Postavljanje granica

Što su to granice u odgoju, što je to dosljednost? Koliko često zahtijevamo od djece da naprave nešto, a nema rezultata, uopće nas ne čuju. Postoje roditelji koji frustrirano vrište kad dijete učini suprotno od onog što se od njega tražilo. Često je moguće od roditelja čuti „Ja mu ne mogu ništa, ne prestaje plakati dok ne dobije što želi“.

„Vaše dijete u trgovini zahtjeva da mu kupite čokoladu, a Vi ne želite jer je taj dan već pojeo lizalicu, što rezultira ispadom bijesa. Kako ćete riješiti tu situaciju?“

 • Koliko ste dosljedni u odgoju i zašto je dosljedonost važna?
 • Što dosljednost donosi djeci?
 • Koliko uspijevate biti dosljedni u svojim postupcima?
 • Kada se pomiču granice?
 • Oko čega treba biti dosljedan bez iznimka?

Zašto je djeci potrebno postaviti jasne granice?

 • Iznimno je važno djeci postaviti jasna pravila i granice tokom njihova odgoja.
 • Ako svojoj djeci postavite granice, ona će naučiti poštovati granice drugih ljudi. Pravila i granice daju djetetu osjećaj sigurnosti.
 • Ako postavite djetetu granice, ono shvaća da se o njemu brinete. Djeca koja se odgajaju popustljivo, osjećaju da su zanemarena; kao da roditeljima nije do njih stalo.
 • Granice pomažu djetetu da nauči socijalne vještine: što je društveno prihvatljivo, a što nije. Djeca moraju naučiti da ako prijeđu određene granice, slijede i posljedice; a koje ponekad u životu neće biti bezazlene. Ono što će djetetu uliti sigurnost u postupnom “osvajanju svijeta” jesu granice, koje mu postavljaju roditelji.
 • Unutar njih se dijete kreće i nužno je da unutar njih doživljava podršku i ohrabrenje. Mudrost je odrediti te granice, jer to zahtjeva stalnu komunikaciju između roditelja i ostalih članova obitelji, dosljednost i strpljenje s djetetom i sređen i organiziran porodični život.
 • Roditelji će putem jasno postavljenih granica učiti svoje dijete, uporno i smireno, što se smije, a što ne smije, jasno će djetetu dodijeliti njegovo mjesto unutar porodice u kojoj svi članovi imaju svoje potrebe, ali i odgovornosti, a njihove odgojne intervencije uvijek će biti primjerene, podržavajuće i usmjerujuće.
 • Dijete kroz takav odgoj zna da uvijek postoje stvari koje će moći raditi i stvari koje su mu zabranjene, i to bez obzira na trenutno raspoloženje roditelja.

„Najvažnija stvar koju roditelji mogu dati djeci je ljubav. Sljedeća najvažnija stvar je disciplina“ – T. Berry Brazelton, M.D.

 

Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja možete dobiti na radionici “Postavljanje granica” u sklopu projekta „Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika“
koju vodi socijalna radnica udruge “LET.”

Prijave na telefon: 01/ 5803 726 ili putem let@udruga-let.hr

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više