IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika

Kako djeci organizirati posjete

U jedinoj hrvatskoj kaznionici za žene u Požegi nalazi se stotinjak kažnjenica godišnje. Prosječno su stare 45 godina, najviše ih je u izvanbračnim zajednicama, potom neudanih i razvedenih. U zatvoru su najviše zbog kaznenih djela protiv imovine, zlouporabe droga, zlouporabe položaja, pronevjere ili primanja mita. Najčešće služe kazne od jedne do pet godina.

One s djecom imaju dodatan problem kako organizirati posjete, pogotovo ako su samohrane majke – tko će ih dovesti, imaju li novaca za put i gdje će biti smještena.

Djeca imaju pravo svakog tjedna posjećivati roditelje u zatvoru, a u prošloj je godini zabilježeno 6.300 posjeta.

Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je prije par godina kroz Upravu za zatvorski sustav program “Odgovorno roditeljstvo”, koji je potom zamijenio program “Zatvorenik kao roditelj – psihološka perspektiva”.

U njemu surađuju brojne institucije i stručnjaci sa ciljem da traumatizirana i stigmatizirana djeca roditelja lišenih slobode ne plaćaju danak za njihova djela.

Kod nas je u zatvorskoj populaciji pet posto žena, što je otprilike i svjetski prosjek. Njih oko 60 do 80 posto su majke, dok su muškarci roditelji u 60 posto slučajeva.

Udruga LET provodi projekt namijenjem razvijanju i jačanju roditeljskih vještina bivših zatvorenika.

Za više informacija kontaktirajte nas putem let@udruga-let.hr ili 01 5803 726

#Za_jedno #FamilyIsFamily

 

29.02.2024. 12:31

PREDAVANJE O CYBERBULLYINGU

Dana 28.02.2024. u Osnovnoj školi Iver održali smo predavanje za roditelje učenika od 5-8 razreda osnovne škole o cyberbullyingu. Roditelji su imali priliku čuti što ...
pročitaj više
20.02.2024. 14:12

SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE 20.02.

Ujedinjeni narodi su 2007. godine su donijeli odluku da će 20. veljače obilježavati kao Svjetski dan socijalne pravde budući se socijalni razvoj mora temeljiti na ...
pročitaj više
15.01.2024. 12:57

“Ja-poruke” vs Ti-poruke”

Gordonov model govori o tzv. “ja-porukama” i “ti-porukama”. To je koncept koji objašnjava razliku između “ti-poruka” - optužujućeg načina komunikacije putem koje se drugoj osobi ...
pročitaj više