Blog

Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika

09.08.2017. 10:52 • Zakoni

Kako djeci organizirati posjete

U jedinoj hrvatskoj kaznionici za žene u Požegi nalazi se stotinjak kažnjenica godišnje. Prosječno su stare 45 godina, najviše ih je u izvanbračnim zajednicama, potom neudanih i razvedenih. U zatvoru su najviše zbog kaznenih djela protiv imovine, zlouporabe droga, zlouporabe položaja, pronevjere ili primanja mita. Najčešće služe kazne od jedne do pet godina.

One s djecom imaju dodatan problem kako organizirati posjete, pogotovo ako su samohrane majke – tko će ih dovesti, imaju li novaca za put i gdje će biti smještena.

Djeca imaju pravo svakog tjedna posjećivati roditelje u zatvoru, a u prošloj je godini zabilježeno 6.300 posjeta.

Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je prije par godina kroz Upravu za zatvorski sustav program “Odgovorno roditeljstvo”, koji je potom zamijenio program “Zatvorenik kao roditelj – psihološka perspektiva”.

U njemu surađuju brojne institucije i stručnjaci sa ciljem da traumatizirana i stigmatizirana djeca roditelja lišenih slobode ne plaćaju danak za njihova djela.

Kod nas je u zatvorskoj populaciji pet posto žena, što je otprilike i svjetski prosjek. Njih oko 60 do 80 posto su majke, dok su muškarci roditelji u 60 posto slučajeva.

Udruga LET provodi projekt namijenjem razvijanju i jačanju roditeljskih vještina bivših zatvorenika.

Za više informacija kontaktirajte nas putem let@udruga-let.hr ili 01 5803 726

#Za_jedno #FamilyIsFamily

 

PODIJELI ČLANAK