Blog

Razvijanje i jačanje roditeljskih vještina bivših zatvorenika

13.10.2017. 12:12 • Zakoni

Već sedmu godinu, europska mreža organizacija „Djeca zatvorenika Europe“ (Children of prisoners Europe – COPE) vodi kampanju pod nazivom “Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!” (“Not my crime, still my sentence”).

Opći cilj kampanje je poboljšanje života djece čiji su roditelji u zatvoru i jačanje javne svjesnosti o njihovim potrebama i pravima.

Kampanja je započela 2010. godine bez budžeta, a sada se održava svake godine predvođena članicama COPE mreže diljem Europe, kao i u Sjedinjenim američkim državama, Brazilu i Novom Zelandu.

Ove godine kampanja ima dva fokusa: jedan je unaprijediti iskustvo posjeta zatvoru za djecu koja posjećuju roditelja zatvorenika, a drugi, doprijeti do one djece koja još ne dobivaju podršku članica COPE mreže i možda zbog toga još nisu u kontaktu sa svojim roditeljem zatvorenikom.

Pravobraniteljica za djecu RH u više je navrata isticala da osigurati prava djetetu čiji su roditelji u sukobu sa zakonom ne znači dovoditi u pitanje sigurnost zajednice niti prava drugih ljudi. O tome svjedoče i neka dobra iskustva u Hrvatskoj i u Europi, primjerice, prilagodba načina organiziranja posjeta djece, uređivanje posebnih prostora za susrete zatvorenika s njihovom malom djecom, osnaživanje roditeljskih kompetencija zatvorenika, poticanje zbližavanja i održavanja bliskosti s djecom kroz snimanje poruka roditelja djeci, snimki na kojima očevi ili majke čitaju priče svojoj djeci i slično.

 

PODIJELI ČLANAK