IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Razvod braka-u par koraka


Razvod braka pokreće se tužbom jednog bračnog druga ili prijedlogom oba bračna druga za sporazumni razvod braka.
Muž nema pravo na tužbu radi razvoda braka za vrijeme trudnoće žene, te dok dijete ne navrši godinu dana života.
Ako bračni drugovi imaju zajedničko maloljetno dijete obvezni su prije pokretanja sudskog postupka radi razvoda sudjelovati u postupku obveznog savjetovanja koje provodi Centar za socijalnu skrb (dalje: CZSS).
Obvezno savjetovanje
Obvezno savjetovanje provodi mjesno nadležan CZSS, nadležan prema mjestu djetetova prebivališta, odnosno boravišta, ili prema mjestu zadnjeg zajedničkog prebivališta, odnosno boravišta bračnih drugova.
Savjetovanje se pokreće na zahtjev stranke koji se podnosi CZSS u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik.
Jedan od najvažnijih ciljeva provođenja postupka obveznog savjetovanja je postizanje plana o roditeljskoj skrbi.
Plan o roditeljskoj skrbi je pisani sporazum roditelja o načinu ostvarivanja zajedničke roditeljske skrbi u okolnostima u kojima roditelji djeteta trajno ne žive u obiteljskoj zajednici. Planom o roditeljskoj skrbi određuje se; mjesto i adresa djetetova stanovanja, vrijeme koje će dijete provoditi sa svakim od roditelja, način razmjene informacija u vezi s davanjem suglasnosti pri donošenju odluka bitnih za dijete, visina uzdržavanja i način na koji će se rješavati buduća sporna pitanja.
Ako su se roditelji sporazumjeli o planu roditeljske skrbi mogu nadležnom sudu podnijeti sporazumni zahtjev za razvod braka.
Obiteljska medijacija
Ako roditelji u postupku obveznog savjetovanja ne postignu sporazum o planu roditeljske skrbi, CZSS će ih savjetovati da pokušaju postići sporazum u postupku obiteljske medijacije, osim u slučajevima kada je zakonom predviđeno da nije potrebno provoditi medijaciju (npr. u slučaju obiteljskog nasilja, ako su jedan ili oba bračna druga lišeni poslovne sposobnosti ili su nesposobni za rasuđivanje i ako bračni drug ima nepoznato prebivalište i boravište).
Glavna svrha postupka obiteljske medijacije je postizanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i drugih sporazuma u vezi s djetetom. Plan o roditeljskoj skrbi ili drugi sporazumi postignuti u postupku obiteljske medijacije moraju biti u pisanom obliku i potpisani od svih stranaka.
Sporazumni zahtjev za razvod braka
Ako je u postupku obveznog savjetovanja ili obiteljskoj medijaciji postignut sporazum o roditeljskoj skrbi, roditelji mogu podnijeti sporazumni zahtjev za razvod braka.
Za suđenje u povodu prijedloga za sporazumni razvod braka nadležan je sud na čijem su području bračni drugovi imali posljednje zajedničko prebivalište.
Bračni drugovi koji imaju zajedničko maloljetno dijete dužni su uz prijedlog za sporazumni razvod braka podnijeti izvješće o obveznom savjetovanju koje ne smije biti starije od 6 mjeseci i plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

Ako je izvješće o obveznom savjetovanju starije od šest mjeseci, sud će prijedlog za sporazumni razvod braka odbaciti.

Tužba radi razvoda braka
Ako u medijaciji nije postignut sporazum o roditeljskoj skrbi, jedan od roditelja može tužbom pokrenuti postupak radi razvoda braka.
Tužitelj je uz tužbu radi razvoda braka dužan priložiti izvješće o obveznom savjetovanju koje ne smije biti starije od 6 mjeseci i dokaz o sudjelovanju na prvom sastanku obiteljske medijacije.

 

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više