IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Razvod iz dječje perspektive

Piše: L.M. (16)

Razvod je mnogima teška tema i ima veliki utjecaj na obiteljske odnose. Ponekad je razvod najbolje rješenje za sve, a ponekad razori obitelj. Roditelji se možda više ne vole i ne slažu kao prije, ali dijete je u središtu cijele te zbrke. Mnogo djece otkrilo je kako razvod izgleda iz njihove perspektive.

Neki kažu kako je razvod zaista pomogao njihovoj obitelji. Roditelji su se svakodnevno svađali i mnoge su ružne riječi bile izgovorene. Dijete se osjećalo kao u zamci između oba roditelja. Često su roditelji očekivali da dijete zauzme stranu u roditeljskoj svađi, što je dijete trgalo iznutra – za koga da se odluči, kada ih oboje voli podjednako. Kada su se roditelji razveli, postali su odgovorniji i shvatili kako je dijete najbitnije te su zbog toga ostali u dobrim odnosima. Više nije bilo svađa, a obitelj se proširila.

Drugima je razvod razorio obitelj. Mišljenje  kako je njihova obitelj savršena i kako su roditelji savršeni par, kod neke je djece dovelo do emotivnog sloma. Razvod roditelja natjerao je dijete da se udalji od svih i krivi sebe što su se roditelji razveli. Štoviše roditelji su se nastavili svađati oko skrbništva i to je navelo dijete da se osjeća usamljenim. U najekstremnijim slučajevima dijete bježi od kuće, reže se ili počinje koristiti opojna sredstva poput droga misleći da će to smanjiti bol koju osjeća zbog razvoda roditelja.

Djeca se znaju obratiti prijateljima za pomoć i podršku. Kada kod kuće nemaju nikoga kome se mogu obratiti, prijatelji su zasigurno prvi izbor. Kada se djeca obrate prijateljima čiji je obiteljski život skladan, savjeti često nisu učinkoviti, ali ima i onih koji su osjećajni i imaju mnogo razumijevanja za takve situacije. Osobno nikada nisam saznala kako je to kada roditelji prolaze kroz rastavu, ali imam mnoge prijatelje čiji su roditelji rastavljeni. Ponekad bi me pitali za savjet i povjerili mi se kako je to u njihovoj obitelji zamršeno. Razumijem kakav je to šok kada se roditelji odjednom rastave. Meni je teško kada u mojoj obitelji dođe do male svađe, koja će do idućeg jutra ispariti i bit će kao da nikada nije ni izbila. Koliko god svađa bila mala i nebitna, ono što moji roditelji ne razumiju je da to utječe i na mene i moju sestru. Najgori osjećaj je kada su toliko glasni, da se moja mlađa sestra uistinu boji da se ne rastanu. Ona je jako brižna i osjećajna i obitelj je za nju najvažnija. Ona je jedina koja toliko cijeni našu obitelj i zajednička druženja, da kada smo na praznicima inzistira da igramo mini golf ili kartamo. Ona takva vesela i vragolasta kakva je, u slučaju razvoda povukla bi se u sebe ili bila ljuta na cijeli svijet.

Razvod najteže pada djeci. Mnoga djeca koja su odrasla s rastavljenim roditeljima dan danas ne znaju razlog razvoda. To je ono što zna najviše utjecati na njih. Ako ne znaju razlog, mogli bi pomisliti da je njihova krivica što su se roditelji rastali. Svako ima svoju perspektivu na razvod. Jedno dijete misli da je njegova krivica, dok drugo krivi jednog od roditelja što je povrijedio drugog. No najvažnije je istaknuti, da razvod utječe ne samo na supružnike, nego i na djecu. Mnoga djeca rastavljenih roditelja voljela bi reći roditeljima kako su, iako ih je razvod u početku jako povrijedio, odrasli kao dobri ljudi i da se roditelji ne trebaju gristi zbog razvoda. Dijete ih i dalje voli, kao što i roditelji vole njega, a to je ono najvažnije.

 

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više