IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Roditelji u procesu razvoda – a djeca?

Roditelji u procesu razvoda – a djeca?

U Hrvatskoj gotovo trećina brakova završi razvodom ili razdvajanjem, a u velikim gradovima prosjek je još veći.

Iako je razdvajanje roditelja vrlo stresno za djecu te iako djeca i roditelji smatraju razdvajanje glavnim gubitkom, važno je znati da se razvod obično događa nakon kronično nesretnog braka. Upravo kronični sukobi u obitelji dovode do emocionalnih problema djeteta, više nego razvod sam po sebi.

Istraživanja pokazuju da nesretne cjelovite obitelji uzrokuju veće poteškoće kod djece nego razvedene obitelji, ako se tijekom razvoda vodilo računa o emocionalnim potrebama djece.

Kako djeca reagiraju na razvod roditelja?

–    gotovo kod većine djece će izazvati osjećaj tuge nakon spoznaje da će roditelji živjeti razdvojeno

–    djeca mogu plakati i postati vrlo tiha i odsutna

–    mogu biti zabrinuta i bojati se da će drugi roditelj otići te postati ovisni o njemu

–    ponekad se javlja i strah da će dijete biti ostavljeno i da onaj roditelj koji je ostao s njim može nestati

–    mogu imati noćne more ili odbijati spavati u vlastitom krevetu

–    vjerojatno će se brinuti za roditelja s kojim ne žive i biti će tužni zbog njih

–    neka djeca mogu početi ponovno mokriti u krevet, sisati palac, tepati

–    ponekad izražavaju svoje frustracije kroz bijes i prkos

–    djeca mogu reagirati kroz promjene u ponašanju i povlačenjem iz društva vršnjaka, manje se družiti, biti pojačano razdražljiva i plačljiva
Kada se roditelji rastaju dijete treba:

 •  biti zaštićeno od sukoba odraslih i njihove svađe
 •  znati unaprijed što će se dogoditi
 •  imati kontakt s oba roditelja

Kako postupiti prema djeci tijekom procesa razvoda:

 •  unaprijed pripremite što ćete reći
 •  kažite zajedno s partnerom (ako je moguće) djetetu za razvod, jezikom koji će dijete razumjeti

(važno je ne iznositi detalje već jasno i konkretno objasniti djetetu s poantom da se mama i tata nisu slagali, puno su se svađali i odlučili su da neće živjeti zajedno. To što se mama i tata ne slažu, nema nikakve veze s djetetom te ga oba roditelja silno vole)

 •  recite djetetu onoliko koliko je potrebno da razumije promjene koje će uzrokovati razvod

(nemojte lagati djetetu da se “ništa neće promijeniti”, “sve će ostati isto”, budite realni i iskreni, imajući pri tome u vidu dob djeteta)

 •  dozvolite djetetu i ohrabrite ga da postavlja pitanja o prošlosti (Kad obznanite djetetu razvod, njemu se javlja bujica pitanja, strahova, fantazija; važno je da dijete može s vama podijeliti svoje osjećaje, dvojbe, nezadovoljstva i to bez straha da će time vas izgubiti/povrijediti/rastužiti)
 •  recite mu i naglasite da nije ono uzrok razvoda, da nije ono krivo
 •  recite im da ih oboje jako volite
 •  posvetite više vremena svojoj djeci i budite im emocionalno dostupni

(Bitno je da u procesu razvoda ne “razmažujete dijete” na način da uslijed vlastitog osjećaja krivnje djetetu popuštate, nekontrolirano udovoljavate njegovim željama. Djetetu je u tom periodu potrebna struktura i jasnoća, važno je da održi dnevni ritam koji je imalo i prije razvoda. Unatoč tome, budite emotivno dostupni za svoje dijete, za zajedničko druženje i dijeljenje potreba)

 •  ohrabrite ih da izraze strah, tugu i ljutnju
 •  ne tražite djecu da biraju strane

(Često se događa da roditelji “blate” onog drugog, i to upravo pred djetetom. Da li ste svjesni da blateći njegovog oca/majku blatite dio njega (jer ruku na srce, pola djeteta jest od vašeg partnera), a time djetetu šaljete poruku da i ono ne valja, niti jer je dio tog roditelja niti jer je dijelom kao on niti jer ga dijete jednako voli i  treba kao i vas?)

 •  kad ste s djecom, sklopite primirje s partnerom, čak i ako se ne slažete

(Ne slažete se kao partneri i stoga ste odlučili rastati se, no nemoguće je da se rastanete kao roditelji svog zajedničkog djeteta)

 •  razlikujte i odvojite vlastite potrebe od dječjih potreba

(Važno je prepoznati što vama treba u datom trenutku, kako ne biste upali u zamku da vlastito dijete opterećujete svojim osjećajima ljutnje, usamljenosti, straha, izgubljenosti. Vaše dijete treba ostati u ulozi djeteta, a vaša uloga jest uloga roditelja. Držite tu ulogu a podršku u tom teškom i napornom razdoblju potražite u prijateljima, roditeljima, stručnoj osobi)

 

Expressing affection
16.06.2024. 18:53

Razvod- da ili ne

  Preuzeto sa: Živim.hr Kada se oženimo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli \'pravu osobu\'. No, statistike nam ne idu baš u ...
pročitaj više
10.06.2024. 17:34

Kriza kao prilika

Kriza kao prilika – (Ne)savršeno roditeljstvo   Preuzeto sa: SIRIUS · PUBLISHED 15/12/2022 · UPDATED 24/05/2024 Recepti za odgoj ne postoje, kao niti savršeni roditelji. No, to djetetu nije ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:54

Roditeljsko sagorijevanje

  Odgoj djeteta zahtjevan je zadatak i traži ogroman trud od strane roditelja. To je činjenica koju svaki roditelj zna i trudi se biti spreman ...
pročitaj više