IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Roditeljska skrb osoba lišenih poslovne sposobnosti

Sukladno čl. 114. st. 1. ObZ roditelju koji je lišen poslovne sposobnosti u dijelu roditeljske skrbi, roditeljska skrb miruje, ali ju on time ne gubi. Odredbom iz čl. 5. toč. 4. ZSS propisana je definicija samohranog roditelja, koji je taj kada sam skrbi za svoje dijete i uzdržava ga.
Po naravi stvari, mirovanje roditeljske skrbi ima učinak na svakodnevnu skrb o djetetu (čl. 114. st. 2. ObZ) i zastupanje djeteta u pravnim poslovima (čl. 114. st. 3. ObZ). U čl. 114. st. 4. ObZ zakonodavac predviđa da se između roditelja kojem miruje roditeljska skrb i roditelja koji ostvaruje roditeljsku skrb može dogoditi spor o odlukama koje mogu imati značajan utjecaj na život djeteta, odluku će o tome donijeti sud u izvanparničnom postupku.
Dakle, zakonodavac je mirovanjem roditeljske skrbi radi lišenja poslovne sposobnosti zapravo naglasio protektivnu narav tog instituta da taj roditelj ne djeluje protivno interesima djeteta, ali ga nije posve isključio iz ostvarivanja roditeljske skrbi.
U odnosu na definiciju samohranog roditelja, sporno je da li je samostalna skrb nad djetetom ispunjena kao jedan od dva kriterija koja se moraju kumulativno ispuniti time što drugom roditelju miruje roditeljska skrb.
Kako zakonodavac na to pitanje ne daje direktan odgovor, moguća su dva tumačenja:
1) da je kriterij ispunjen za vrijeme mirovanja roditeljske skrbi drugog roditelja i
2) da kriterij nije ispunjen jer drugi roditelj ipak ima ulogu u životu djeteta, tim više što ga mirovanje roditeljske skrbi ne oslobađa dužnosti uzdržavanja djeteta.
Definicija samohranog roditelja u ZSS ne propisuje trajnost jedna od ta dva kriterija kao dodatni uvjet stoga nema razloga da se ne bi mogla tvrditi činjenica da je netko privremeno samohrani roditelj te da će to prestati biti u trenutku kada roditelju lišenom poslovne sposobnosti djeteta bude vraćena poslovna sposobnost u dijelu roditeljske skrbi.
Tu se još mogu istaknuti neke činjenice kao što su npr. dali je roditelj lišen poslovne sposobnosti po prijašnjem ili sadašnjem ObZ, te da li je lišen djelomično i u kojem opsegu, što je važno radi primjene mjerodavnih propisa, ali i samog utvrđenja da li njegovo lišenje poslovne sposobnosti uopće ima veze sa roditeljskom skrbi ili nema.

15.07.2024. 16:07

Udruge i pravobraniteljica pozdravljaju novi Zakon o privremenom uzdržavanju

15.07.2024 07:25ZAGREB, 13. srpnja 2024. (Hina) -  Pravobraniteljica za djecu te Udruge B.a.B.e. i LET pozdravljaju promjene koje su najavljene prijedlogom novog Zakona o privremenom uzdržavanju jer ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:33

Konferencija o samohranom roditeljstvu

Udruga LET je organizirala konferenciju \"ZA i O jednoroditeljskim obiteljima\", dana 09.07.2024. u online formi.                     ...
pročitaj više
09.07.2024. 12:31

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom. „Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: ...
pročitaj više