IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Roditeljske brige

Povijesno gledano, obitelji su dugo i dobro odrađivale svoju odgojnu funkciju razvijajući potencijal svoje djece da postanu manje ovisna i kompetentna kako bi preuzela uloge zrele osobe.

Pokazatelji funkcionalnosti i prilagođenosti djece i njihovog postignuća, nažalost predstavljaju uznemirujuću sliku obiteljskog neuspjeha u pružanju ljubavi, podrške i vještina potrebnih djeci za samostalni život.

Ranije bitke roditelji su vodili sa svojim tinejdžerima, a sada je cijeli tijek aktivnog roditeljstva i roditeljskih uloga opterećen stresorima unutar i izvan obitelji.

Istraživanja i brojke potvrđuju dramatične promjene: u razvijenim zapadnim društvima samo 7% obitelji odgovara tradicionalnoj normi, u nuklearnim obiteljima dijete u prosjeku razgovara s roditeljima manje od 15 minuta, za razliku od više-generacijskih obitelji gdje se repertoar životnih vještina stjecao kroz interakcije s različitim role-modelima, u prosjeku 3-4 sata dnevno.

Pritisak i nesigurnosti oko svojih kompetencija s jedne strane te brzih „kuharica” i recepata za roditeljske tehnike s druge strane, proizvode još nesigurnije roditelje kojima nedostaje svjesnosti i pouzdanja u sebe, emocionalno inteligentnih reakcija na dijete i obiteljsko okruženje, a često i „zdravog razuma” za razlikovanje dobrog i lošeg roditeljskog ponašanja.

 

 

 

18.04.2024. 13:41

Bliže se ljetni praznici… Kako kvalitetno provoditi vrijeme s djecom?

Iako do kraja školske godine ima manje od 2 mjeseca, valja se na vrijeme pripremiti na vječnu temu \"Kako da dijete kvalitetno provede ljetne praznike?\" ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:22

VOLITE SE SIGURNO! ❤️❤️❤️

\"Volite se sigurno\" je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. U sklopu kampanje ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:42

Zakon o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o ...
pročitaj više