IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Roditeljski stres

Stres je pojava koja nas svakodnevno prati u svim područjima života – na poslu, u prometu, u partnerskim odnosima i drugim svakodnevnim situacijama. Stresni događaji koji nas dovedu u stanje stresa i uznemirenosti su oni koje procjenjujemo kao prijetnju, kao neki mogući gubitak, ali i kao izazov. 
Stres roditeljske uloge ili roditeljski stres, spada u takve situacije, ali je ipak kvalitativno različito iskustvo od stresa u drugim životnim ulogama.  Roditeljski stres se tako opisuje kao uznemirujući osjećaj prema sebi i djetetu, a takvu uznemirenost i neugodu roditelj direktno pripisuje zahtjevima roditeljstva koji se pred njega postavljaju.

Tired parents and their children set, parenting stress vector Illustration isolated on a white background

Dok se nekad mislilo da se roditeljski stres pojavljuje samo u iznimno teškim situacijama, danas se zna da se roditeljski stres javlja i u svakodnevnim roditeljskim situacijama, manje ekstremnim.

Izvori roditeljskog stresa nisu za sve jedinstveni, odnose se na više aspekata roditeljstva. Mogu biti povezani s karakteristikama djeteta (zahtjevnost djeteta, zdravlje, neispunjena očekivanja), interakcijom roditelja i djeteta (vezanost za dijete, discipliniranje djeteta, komumikacija) ili karakteristikama roditelja (nedostatak podrške, očekivanja od roditeljske uloge, materijalna situacija). Često su upravo roditelji u jednoroditeljskim obiteljima pod većim stresom, što logično proizlazi iz nerijetkog manjka podrške u okolini, ali i lošije materijalne situacije.


Roditelju pod stresom treba: vrijeme, podrška, strpljenje, osjećaj da ih drugi razumiju i da im drugi žele pomoći. Roditelju treba uvažavanje njegovih/njenih osobitosti i osobitosti djeteta. Kao i kod drugih stresnih situacija, svaki pojedinac želi da uvažavamo njegove specifične procjene koliko je pojedina situacija uznemirujuća.

Ukoliko želite pripomoći boljem razumijevanju roditeljskog stresa, možete sudjelovati u potpuno anonimnom istraživanju ”
Doživljaj roditeljskog stresa i samoprocjena roditeljske kompetentnosti majki u različitim tipovima jednoroditeljskih obitelji”. Istraživanje možete ispuniti na sljedećoj poveznici:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdswAN6NXnhzkxwb7SB_sVOhfpQ3YLA2OXvA2KKqaqEayJchA/viewform?fbclid=IwAR2r9DBxRUIvesfdeZq4hX3in1O59KryrpjO1E31mWKE7c6NCoFnW0LtqLA.

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više