IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Roditeljstvo i radna uloga u doba koronavirusa

U proteklim tjednima obratili su nam se brojni zaposleni roditelji koji su se, u situaciji širenja bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom, suočili s teškoćama u osiguravanju odgovarajuće brige o djeci i istodobnog izvršavanja svojih obveza na poslu. U nastavku donosimo priopćenje Pravobranitelja za djecu o trenutnoj situaciji:

“Zaposleni roditelji, iz privatnog i javnog sektora, zbog izvanrednih uvjeta danima ne mogu uspostaviti ravnotežu između, s jedne strane, roditeljskih odgovornosti i najboljeg interesa djeteta te, s druge strane, profesionalne uloge i zahtjeva radnog mjesta. Iako za to postoje ispunjeni uvjeti, neki poslodavci im ne omogućavaju pravo rada od kuće ili korištenje novog godišnjeg odmora. U svim ovim situacijama, roditelje upućujemo da se obrate za savjet i pomoć izravno nadležnom Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, predstavnicima svoga sindikata te pučkoj pravobraniteljici, kako zbog ishitrenog postupanja ne bi ugrozili svoje radno mjesto.

Zakon o radu i kolektivni ugovori štite radnike posebnih kategorija, kao što su samohrani roditelji, roditelji djece do tri godine starosti, roditelji djece s teškoćama u razvoju i sl. jer zaposlenim roditeljima država mora pomoći u ostvarivanju roditeljske uloge. Konvencija o pravima djeteta nalaže da u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost.

S ciljem prilagodbe uvjeta rada, organizacije radnog vremena i radnog okruženja prema prioritetnim potrebama djecepreporučili smo podršku roditeljstvu uvrstiti kao neizostavno pitanje o kojem se mora voditi računa u aktualnoj situacijiPosebno smo apelirali da se pomogne osobito osjetljivoj skupini zaposlenih roditelja, onih koji nemaju alternativno rješenje za skrb o djeci te da se osigura skrb o djeci roditelja čiji je rad u ovim okolnostima nužan i nezamjenjiv. Preporučili smo da se neke zaposlene roditelje, ako je ikako moguće, oslobodi od odlaska na posao, kako bi se njih i djecu zaštitilo od nepotrebnog izlaganja socijalnim kontaktima i riziku od bolesti.

Predložili smo da na internetskoj stranici https://www.koronavirus.hr/, gdje se objavljuju sve bitne informacije u vezi koronavirusa u Hrvatskoj, posebno mjesto posveti zaštiti djece zaposlenih roditelja s preporukama i uputama za poslodavce. Pitanja i komentari roditelja zasigurno će predstavnicima ministarstva pomoći u sagledavanju složenosti problema zaposlenih roditelja u osiguranju sigurnog boravka djece u kući te ih osvijestiti o potrebi pružanja konkretnije podrške i odgovarajućih rješenja, kao i što boljeg informiranja roditelja o mogućnostima koje im zajednica može pružiti u brizi za djecu.”

izvor: dijete.hr

29.02.2024. 12:31

PREDAVANJE O CYBERBULLYINGU

Dana 28.02.2024. u Osnovnoj školi Iver održali smo predavanje za roditelje učenika od 5-8 razreda osnovne škole o cyberbullyingu. Roditelji su imali priliku čuti što ...
pročitaj više
20.02.2024. 14:12

SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE 20.02.

Ujedinjeni narodi su 2007. godine su donijeli odluku da će 20. veljače obilježavati kao Svjetski dan socijalne pravde budući se socijalni razvoj mora temeljiti na ...
pročitaj više
15.01.2024. 12:57

“Ja-poruke” vs Ti-poruke”

Gordonov model govori o tzv. “ja-porukama” i “ti-porukama”. To je koncept koji objašnjava razliku između “ti-poruka” - optužujućeg načina komunikacije putem koje se drugoj osobi ...
pročitaj više