Blog

Samohrani roditelji tijekom pandemije koronavirusa

19.03.2021. 15:07 • Uncategorized

Na portalu radnickaprava.org, objavljen je članak “Izolacija koja izjeda: samohrani roditelji tijekom pandemije koronavirusa”. Izjavu za članak je dala i Iva Jovović, izvršna direktorica udruge LET.

“Probleme s kojima se suočavaju samohrani roditelji možemo podijeliti u nekoliko kategorija. Financijski, jer oni uglavnom rade jedan posao tj. imaju jednu plaću, a naplata izdržavanja ide vrlo loše. Pravni, koji je vezan uz sudske postupke razvoda i slično. Organizacija života, gdje jedan roditelj obavlja ono što inače rade dva. I tu je naravno i stigma koja se još uvijek vezuje uz pojam samohranog roditeljstva. Sve te probleme pandemija je samo još više gurnula na površinu.”

Rješavanje problema otežano je već u samom startu: “još uvijek imamo podjelu na prave i ‘fejk’ roditelje. U zakonu o socijalnoj skrbi samohrani roditelj je onaj koji sam skrbi i uzdržava svoje dijete. Mnogo je onih koji u razvodu ili nakon razvoda (načelno) nisu samohrani. No, ako drugi partner ne vidi dijete tri ili pet godina (a na papiru piše da će ga vidjeti svaku drugu srijedu) i ako za to vrijeme ne uplati alimentaciju za dijete – de facto je ovaj roditelj samohran. Pa ipak, nema nikakva prava vezana uz samohrano roditeljstvo. To je nešto što pokušavamo gurati. Da im se olakšaju stvari poput upisa djeteta u vrtić, nabavka udžbenika i sl.”

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

PODIJELI ČLANAK