IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Samoozljeđivanje kod djece i adolescenata

Samoozljeđivanje je vrlo često kod djece i adolescenata. Kao najčešći motivi navode se smanjenje napetosti, odašiljanje poruka, način komunikacije i kažnjavanje okoline.

Vrlo često djeca i adolescenti preko samoozljeđivanja šalju poruke koje ne mogu ili ne znaju izraziti, kao npr., zlostavljanje od strane poznatih i bliskih osoba ili  od strane vršnjaka.

Zajedničke karakteristike djece i adolescenata koji se samozljeđuju su: nisko samopoštovanje, osjećaj odbačenosti, depresivnost, anksioznost i osjećaj nemoći. Često ne mogu kontrolirati ljutnju, a istodobno imaju zabranu iskazati je na drugačiji način. Vrlo često su impulzivni, iritabilni, s problemima suočavanja sa stresom.

Znakovi koji prethode samoozljeđivanju su  najčešće osamljivanje, povlačenje od okoline uz oslabljenju komunikaciju s vršnjacima. Djeca i adolescenti mijenjaju svoje navike, kako u odnosima, tako i u interesima, načinu oblačenja i drugim aktivnostima. Često se znaju odijevati na neadekvatan način u odnosu na godišnje doba kako bi prikrili znakove samoranjavanja, npr. na zapešćima.

Samoozljeđivanje donosi olakšanje i smirenje i ne povlači za sobom radikalno konačno rješavanje problema kao suicid. Suicidalne osobe imaju za cilj prestanak svjesnosti, a samoozljeđivanje promjenu svjesnosti. Samoozljeđivanje omogućuje osobi ponovno uključivanje u život i često je obrambeni mehanizam i način održavanja na životu.

Traumatska iskustva kod djece i adolescenata mogu se manifestirati na različite načine, između ostalog i kroz samoozljeđivanje. Često se ne prepoznaju i zamjenjuju ako osoba koja u kontaktu s djecom nije educirana za rad s traumama.

Ukoliko primijetite, neobična odstupanja u ponašanju svoga djeteta ili neke od navedenih znakova koji prethode samoozljeđivanju, svakako potražite pomoć stručnjaka. Na taj način ćete pružiti odgovarajuću podršku svome djetetu i dati mu do znanja da ste uz njega.

 

 

Izvor:

Kocijan Hercigonja, D., i Hercigonja Novković, V. (2021). Specifičnost psihotraume kod djece. U: Hrabar, D. (ur.), Prava djece, multidisciplinarni pristup. (str. 325-349). Zagreb: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više