IZBORNIK
IZDVOJENO
ODABERI TEMU
Novosti

Što su to grupe za podršku?

Grupni rad

Grupni rad je je aktivnost male skupine ljudi čija je svrha zadovoljavanje različitih potreba članova, rješavanje njihovih problema i osnaživanje za djelotvornije suočavanje sa životnim poteškoćama i izazovimaSudjelujući u grupi, možete spoznati da niste jedini s problemom, što je posebno dobro znati kod razvoda koji su bili popraćeni fizičkim ili psihičkim nasiljem jednog bračnog partnera ili kada je u pitanju zlostavljanje i zanemarivanje djeteta od strane jednog roditelja.

Ovisno o sudjelovanju voditelja, postoji nekoliko vrsta grupa u koje se možete uključiti kako bi unaprijedili kvalitetu svog života. Voditelj se osoba educirana za stručno vođenje grupa koja planira i strukturira rad i ima središnju ulogu u grupnom radu. Izdvojiti ćemo:

grupe za osobni rast i razvoj – npr. grupa samohranih roditelja koji imaju zajedničku malodobnu djecu nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb, a razvod je bio uzrokovan različitim stilom odgoja majke i oca. Različiti stilovi odgoja djece mogu biti dodatni teret razvoda braka, koji je gotovo uvijek popraćen, lošom, nekvalitetnom komunikacijom između partnera. U ovoj grupi samohrani roditelji mogu raspravljati o različitim stilovima odgoja i dobiti povratne informacije od drugih članova i voditelja o svom ponašanju, mogu igrati različite uloge i eksperimentirati s novim ponašanjem. Tako stečeno iskustvo može unaprijediti odnose bivših partnera, posebno ako je u grupi uključen roditelj čije je ponašanje vodilo raspadu braka. On može unaprijediti svoje odnose s drugim roditeljem, ali i vidjeti rast i razvoj drugih članova grupe.

grupa za podršku – može biti izrazito korisna jednoroditeljskim obiteljima. U njima se  roditelji uzajamno podupiru jer imaju slične životne poteškoće. Te poteškoće zahtijevaju prilagodbu i naš osobni angažman, npr. smrt bračnog partnera u mlađoj životnoj dobi zahtijeva duži proces oporavka te veću socijalnu podršku obitelji, prijatelja i rodbine. Prilagodba novonastaloj situaciji  je ključna za daljnji normalan razvoj obitelji, a grupnim radom stječu se iskustva drugih i njihovi načini suočavanja sa sličnom životnom situacijom.

grupe za samopomoć i uzajamnu podršku – od klasične grupe za podršku razlikuju se po voditelju koji nije u ulozi stručnjaka, već je to osoba koja osobno poznaje probleme grupe. Grupe za samopomoć i uzajamnu podršku nastale su kao odgovor na nedovoljnu podršku institucija i stručnjaka koji rade u njima  razdobljima kada je pomoć bila potrebna ili u nepostojećoj ili nedovoljno podržavajućoj socijalnoj podršci. Grupe za samopomoć mogu poboljšati kvalitetu života jednoroditeljskih obitelji te dati osjećaj da su promjene moguće, da je davanje i primanje pomoći trajan proces koji obogaćuje sve članove grupe, ali i širu zajednicu.

23.05.2024. 19:30

Narančasta ribica

\'Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more!   Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, ...
pročitaj više
15.05.2024. 13:26

Sretan Međunarodni dan obitelji! ❤️

Danas, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji, dan posvećen slavljenju obiteljskih veza i podizanju svijesti o pitanjima koja utječu na obitelji širom svijeta. Ovaj dan ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:24

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više